ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάθε χρόνο, στις 26 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. 

Σκοπός της συγκεκριμένης μέρας είναι να ενθαρρύνει τους πάνω από 700 εκατομμύρια ευρωπαίους  πολίτες να μάθουν περισσότερες ξένες γλώσσες, καθώς η γλωσσική πολυμορφία ευνοεί την επίτευξη μιας ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της ηπείρου μας.

 Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών, τα οποία ίσως δεν ήξερες:

  1. Ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης είναι δίγλωσσος.
  2. Κάθε γλώσσα κατά μέσο όρο περιλαμβάνει 50.000 και πλέον λέξεις. Οι φυσικοί ομιλητές της συνήθως γνωρίζουν μεταξύ 15.000 και 20.000 λέξεις, όμως στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν περίπου 1.000. 
  3. Η σφυριχτή γλώσσα Silbo, μια αρχαία γλώσσα η οποία βασίζεται σε σφυρίγματα, διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία της περιοχής La Gomera στα Κανάρια.
  4. Η Euskara, η γλώσσα των Βάσκων, θεωρείται μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ η προέλευσή της παραμένουν μυστήριο.
  5. Τα μαλτέζικα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή γλώσσα που ανήκει στις αφροασιατικές γλώσσες, στην ίδια οικογένεια δηλαδή με τα αραβικά και τα εβραϊκά.
  6. Πιστεύεται ότι  πριν 70.000 χρόνια περίπου  πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε στον άνθρωπο να αναπτύξει ένα περίπλοκο ιδίωμα, καθώς και σκέψεις σχετικά με πράγματα που δεν είναι άμεσα ορατά. Αυτό τού έδωσε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται έννοιες, σχέδια, πεποιθήσεις και να μπορεί να τα εκφράζει μέσω της γλώσσας.
  7. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες απέδειξαν ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας θα μπορούσε να καθυστερήσει  μερικά χρόνια την εμφάνιση της άνοιας.
  8. Υπάρχουν περισσότερες από 200 κατασκευασμένες γλώσσες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι γλώσσες της Μέσης Γης του Τόλκιν, η γλώσσα Κλίνγκον στο Star Trek ή η Υψηλή Βαλυριανή γλώσσα του Game of Thrones.

 

Στις Σχολές Καπάτου εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σας ταξιδεύουμε στον κόσμο των γλωσσών που αγαπάμε με αφοσίωση, συνέπεια και ασφάλεια. Έλα κι εσύ μαζί μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι!  

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.