12 Μαίου: Ημέρα της Μητέρας στην Κίνα

12 Μαίου: Ημέρα της Μητέρας στην Κίνα

Αν και κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι κάθε μέρα είναι η Ημέρα της Μητέρας στην Κίνα, από τη δεκαετία του 1980 η χώρα αποφάσισε να γιορτάζει τις μαμάδες την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ακολουθώντας το παράδειγμα των δυτικών χωρών.

Πώς γιορτάζουν αυτή τη σημαντική ημέρα;

Κατά την Ημέρα της Μητέρας, οι Κινέζοι δείχνουν την αγάπη τους στις μητέρες τους με διάφορους τρόπους. Επισκέπτονται τις μητέρες τους στο σπίτι τους, τους προσφέρουν δώρα και βοηθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συνήθως βγαίνουν για δείπνο και διασκεδάζουν μαζί τους.

Το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας

Μια σημαντική πτυχή της γιορτής είναι η παρασκευή ενός ειδικά φτιαγμένου κινέζικου φαγητού με θαλασσινα  το “Piayu”. Γενικά, τα θαλασσινά είναι το κινέζικο φαγητό που συμβολίζει την καλή τύχη, τον πλούτο και τη μακροζωία. Αυτός είναι ο λόγος που οι Κινέζοι επιλέγουν αυτό το είδος του φαγητού τόσο για την γιορτή της μητέρας όσο και για άλλες επίσημες γιορτές όπως η Πρωτοχρονιά.

Η καλλιτεχνική πλευρά

Επίσης πολλοί κινέζοι, γράφουν ποιήματα ή τραγούδια για να τιμήσουν τις μητέρες τους, εκφράζοντας την εκτίμησή τους και την αγάπη τους. Τα ποιήματα συνήθως περιγράφουν την αγάπη και τη φροντίδα που έχουν λάβει από τις μητέρες τους από την παιδική τους ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Επίσης, μπορεί να αναδεικνύουν τις θυσίες που έχουν κάνει οι μητέρες τους για να τους προστατεύσουν και να τους παράσχουν μια καλύτερη ζωή. Από την άλλη τα τραγούδια μπορεί να περιέχουν στίχους που εκφράζουν την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη για την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωση των μητέρων τους.

Όμως αν και είναι γεγονός πως οι Κινέζοι συνηθίζουν να σέβονται τους μεγαλύτερους, είναι αρκετά δύσκολο γι’αυτούς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να πουν «Μαμά σ΄αγαπώ!» 

Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη και η εκτίμηση προς τις μητέρες παραμένει σταθερή. Κάθε μέρα, αλλά ιδιαίτερα κατά την Ημέρα της Μητέρας, οι Κινέζοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι μητέρες στη ζωή τους και τις τιμούν με όλη τους την καρδιά!

Πως ευχόμαστε για την γιορτή της μητέρας στην Κίνα?

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=6z0zRjkfz9w

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.