Αγκαλιά, μια ωραία συνήθεια

Η αγκαλιά είναι μια χειρονομία αγάπης όπως λένε όλα τα λεξικά. Η έννοια της αγκαλιάς αποδίδεται στις λατινογενείς γλώσσες ως l’abbraccio στα Ιταλικά, el abrazo στα Ισπανικά και o abraço στα Πορτογαλικά.  Πρόκειται για ένα δυνατό μήνυμα που λαμβάνει ο κάθε άνθρωπος από τον συνάνθρωπό του. Βέβαια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει τον δικό του ορισμό, σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες. Επί της ουσίας, το να σφίξει κανείς με τα χέρια αγκαλιάζοντας κάποιον είναι κυρίως μία ένδειξη αγάπης, που βγαίνει αυθόρμητα από τον εσωτερικό κόσμο του καθενός, μια έκφραση οικειότητας, διαφέρει όμως όταν αυτή η πράξη γίνεται με μία θεία που έρχεται από τα παλιά ή όταν γίνεται μεταξύ ερωτευμένων.

Εκτός όμως από τους αισθηματικούς λόγους η επαφή μεταξύ 2 ανθρώπων ενδυναμώνει τον οργανισμό αναζωογονώντας τους ιστούς του σώματος. Η αγκαλιά παράγει την ορμόνη της ευτυχίας, μειώνει το στρες και ουσιαστικά έχει θεραπευτική αξία.

Τι διάρκεια μπορεί να έχει μια αγκαλιάꓼ

Η αγκαλιά που διαρκεί 5-10 δευτερόλεπτα ικανοποιεί περισσότερο από ένα φευγαλέο άγγιγμα. Ωστόσο η αγκαλιά ενώνει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά ακόμα και τα ζώα μεταξύ τους.

Η ΘΕΡΜΗ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

Συχνά αγκαλιάζονται φίλοι, αγαπημένα πρόσωπα που έχουν μεταξύ τους κάποια συγγένεια. Εάν ένα μικρό παιδάκι κλαίει αρκεί πολλές φορές μία αγκαλιά από τη μητέρα ή τον πατέρα για να το ηρεμήσει. Μια ζεστή αγκαλιά από τη γιαγιά είναι πάντα ευπρόσδεκτη όταν μάλιστα συνοδεύεται και από κάποιο γλυκάκι.

H αγκαλιά ζωντανεύει σε όλες τις μορφές της τέχνης από τη Γλυπτική μέχρι τη Ζωγραφική και είναι πολλά τα έργα τέχνης που την απεικονίζουν όπως: ζευγάρια που ενώνονται με μια αγκαλιά . Αξίζει να αναφέρουμε παραδείγματα όπως : α) Francesco Hayez « IL BACIO » ΤΟ ΦΙΛΙ, 1859, Milano ( Pinacoteca Brera ). β)  Gustav Klimt  «L’ ABBRACIO» ή  Beatitudine  1905-09 mosaico , Bruxelles – (Palazzo Stoclet).

Στη μυθολογία πολλές είναι οι απεικονίσεις εναγκαλισμού που η ιστορία της τέχνης αναπαράγει όπως : Απόλλων – Δάφνη, Σάτυροι & Νύμφες , Eros e Psiche, Αntonio Canova  (1787-93), μαρμάρινο άγαλμα, Παρίσι (Musèe du Louvre).

Ζευγάρια που αγκαλιάζονται ενώ χορεύουν δημιουργεί o Pierre – Auguste Renoir      σε αρκετά έργα του, που φιλοξενούνται στο Παρίσι (Musèe d’ Orsay).

Ο συμβολισμός της αγκαλιάς παρουσιάζεται στο έργο 3 Χάριτες ( Le tre Grazie )  που συμβολίζουν την ομορφιά, την αρμονία και τη γονιμότητα της φύσης,  έργο  του  Antonio Canova (1812-1817) που βρίσκεται στο Saint Petersburg, στο μουσείο Ermitage.     

Επίσης, ο καταξιωμένος Oliviero Toscani που πέρασε στην ιστορία, παρουσίασε στο φωτογραφικό του υλικό εντυπωσιακές διαφημίσεις που αποθανατίζουν διάφορα είδη αγκαλιάς.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.