新年快乐!
Το Κινεζικό Νέο Έτος είναι το Έτος του Φιδιού 蛇 , που ξεκινά από τις 29 Ιανουαρίου 2025 και διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου 2026.
Όποιος έχει γεννηθεί τα έτη 2025, 2013, 2001 και 1989 ανήκει στο Έτος του Φιδιού σύμφωνα με το Κινέζικο ωροσκόπιο και αυτό σημαίνει ότι θα διανύσετε μια δύσκολη χρονιά.
Μάλιστα, συνηθίζεται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να φτιάχνουν φυλαχτά για όποιον γνωρίζουν ότι έχει γενέθλια στην χρονιά που μπαίνει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται.
Κάθε κινεζική Πρωτοχρονιά ορίζεται ως «η χρονιά» ενός από τα 12 ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, ποιο ζώο υποτίθεται ότι χαρακτηρίζει αυτό το έτος και όλα όσα γεννήθηκαν σε αυτό.
Η ακολουθία των ζώων στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο είναι:
- αρουραίος
- βόδι
- τίγρη
- λαγός ή κουνέλι
- δράκων
- φίδι
- άλογο
- πρόβατα
- μαϊμού
- κόκορας
- σκυλί
- χοίρος.
Αυτό το σύστημα ονοματοδοσίας ετών χρησιμοποιείται για περίπου τα τελευταία 2000 χρόνια, αλλά παραδοσιακά επεκτείνεται πίσω στο 2637 π.Χ. όταν υποτίθεται ότι είχε εφευρεθεί το ημερολόγιο.
Το Κινεζικό Νέο Έτος είναι το πιο σημαντικό ετήσιο επαναλαμβανόμενο φεστιβάλ για τους ανθρώπους κινεζικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο. Γιορτάζεται για περισσότερα από 1.000 χρόνια – πιθανώς πολύ περισσότερο, και οι παραδόσεις που εμπλέκονται είναι βαθιά ριζωμένες στην κινεζική κουλτούρα. Για πολλούς, είναι επίσης μια θρησκευτική γιορτή, γεμάτη προσευχές, προσφορές και άλλες πράξεις αφοσίωσης.
Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την κινεζική Πρωτοχρονιά πολύ νωρίτερα. Τα σπίτια καθαρίζονται σχολαστικά πριν φτάσει για να «σκουπίσουν κάθε κακή τύχη», αλλά οι σκούπες κρύβονται την Πρωτοχρονιά από φόβο μήπως «σκουπίσουν την καλή τύχη» που φέρνει η άφιξη του νέου έτους.
Καινούργια ρούχα, που θα φορεθούν την Πρωτοχρονιά, και μια μεγάλη αποθήκευση φαγητού για το δείπνο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αγοράζονται επίσης εκ των προτέρων, γεγονός που κάνει τα εμπορικά κέντρα πολύ απασχολημένα αυτήν την εποχή του χρόνου. Επίσης ανταλλάσσονται συχνά ευχετήριες κάρτες.
Το κινεζικό νέο έτος γιορτάζεται στην πραγματικότητα για 15 συνεχόμενες ημέρες, αλλά οι πρώτες τρεις ημέρες είναι πιο σημαντικές. Η 15η και τελευταία μέρα είναι επίσης ένα μεγάλο γεγονός, όπου τα σπίτια είναι διακοσμημένα με μια πληθώρα φωτεινών χρωμάτων. Είναι στοιχείο του πολιτισμού να τελειώνουν με ένα μεγάλο φινάλε και όχι οι γιορτές να σβήνουν σταδιακά.
Την παραμονή πριν από την πρώτη μέρα του νέου έτους, γίνονται οικογενειακά δείπνα και συναντήσεις. Τις επόμενες μέρες, ωστόσο, πολλοί θα καλέσουν φίλους και εντελώς άγνωστους να έρθουν να δειπνήσουν μαζί τους. Αυτή η πολιτική «ανοιχτού σπιτιού» εφαρμόζεται επίσης κατά τη διάρκεια άλλων εορτών σε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Άλλες παραδόσεις της κινεζικής Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν: ένα πιάτο ανάμεικτο λαχανικών που τρώγεται πετώντας τα κομμάτια του ψηλά στον αέρα με ξυλάκια για να φέρει καλή τύχη. Κρεμώντας ειλητάρια που φέρουν διάσημες γραμμές από κινεζική ποίηση. Παρακολούθηση χορών λιονταριών και δράκων. Στοιχήματα σε παιχνίδια με χαρτιά. Δίνοντας δώρα με χρήματα σε μικρές κόκκινες συσκευασίες. Καθώς επίσης να παρακολουθούν εκθέσεις πυροτεχνημάτων, τα μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στις κινεζικές συνοικίες της Κουάλα Λουμπούρ και σε πόλεις με μεγάλους κινεζικούς πληθυσμούς.