Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

 Η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις   9 Φεβρουαρίου και στοχεύει στη διάδοση μιας γλώσσας που συνέβαλε τα μέγιστα σε όλο τον κόσμο.

Θεσπίστηκε το 2017 από το Ελληνικό κράτος μετά από μια πρωτοβουλία Ελλήνων της Ιταλίας και πολλών φιλελλήνων που θεώρησαν σκόπιμο να προβάλλουν την τεράστια αξία της ελληνικής γλώσσας καθώς και την επιρροή της κουλτούρας της Ελλάδας σε όλο τον πλανήτη. Ο εορτασμός συμπίπτει με τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού, εθνικού ποιητή της Ελλάδας.

Η ελληνική γλώσσα ανήκει στην ευρεία οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι μία από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ενεργή αρχαία γλώσσα που επηρέασε σημαντικά πολλές γλώσσες στο πέρασμα του χρόνου καθώς και διάφορες επιστήμες.

Οι τραγωδίες του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη είναι τεράστια κληρονομιά της Ελληνικής γλώσσας. Έργα τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες διασφαλίζοντας την επιρροή της γλώσσας έξω από τα στενά σύνορα της Ελλάδας.

Σημαντική επίσης, είναι η συμβολή της σε πολλούς επιστημονικούς όρους όπως της  ιατρικής, των μαθηματικών, της αστρονομίας και άλλους.

Σημαντικός είναι αυτός ο εορτασμός για όλο τον ελληνικό χώρο. Αρκεί να αναλογιστούμε το πόσο επηρέασε  το ελληνικό πνεύμα της δημοκρατίας όλο τον κόσμο, όπου πολλά κράτη εφάρμοσαν  το πολίτευμα των Αθηναίων. Είναι μια σημαντική γιορτή που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Σκεπτόμενοι ότι μία τόσο μικρή χώρα ανέδειξε ένα τόσο μεγάλο πολιτισμό, τον διέδωσε, τον επέβαλε με τον Μέγα Αλέξανδρο στην Ανατολή, τον καλλιέργησε τόσο πολύ, ώστε άλλες χώρες να τον ακολουθούν και να μιλούν για το Ελληνικό Θαύμα, θέλοντας αυτό το θαύμα να γίνει και στη δική τους χώρα.

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των Βυζαντινών, οι οποίοι δεν λησμόνησαν την ιστορία και τον πολιτισμό  του τόπου τους και κατάφεραν να μην  διασπαστεί  η γλώσσα τους σε διαλέκτους  και να παραμείνει μια και μοναδική, η ονομαζόμενη κοινή.

Το ελληνικό αλφάβητο δημιουργήθηκε από το φοινικικό  όταν οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με τους Φοίνικες. Μετέπειτα, όταν οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στην Ιταλία, ήρθαν σε επαφή με τους Ετρούσκους και  συγκεκριμένα στην πόλη Κούμα έξω από τη Νάπολη, τους διέδωσαν το Ελληνικό αλφάβητο. Στη  συνέχεια οι Ετρούσκοι εφαρμόζοντάς το στις  δικές τους ανάγκες δημιούργησαν το λατινικό αλφάβητο, που εξελίχθηκε  στο Ιταλικό. 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.