Ο Πορτογάλος Amadeo de Souza Cardoso

Ο Πορτογάλος Amadeo de Souza Cardoso είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Ο  Amadeo de Souza Cardoso γεννήθηκε στο Mancelos, στη βόρεια Πορτογαλία, το 1887. Σε ηλικία 18 ετών εισήλθε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Λισαβόνας και ένα χρόνο αργότερα πήγε στο Παρίσι, όπου εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική και άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική. Μέχρι τότε, ήταν γνωστός για τις γελοιογραφίες του. Το 1913, ο Πορτογάλος ζωγράφος συμμετείχε σε δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις στις ΗΠΑ και στο Βερολίνο.  Και οι δύο εκθέσεις παρουσίασαν τη μοντέρνα τέχνη σε ένα κοινό που ακόμα δεν την είχε συνηθίσει. Επιπλέον, αποτέλεσε έναν από τους πιο εμπορικούς εκθέτες στην Αμερική, καθώς πούλησε επτά από τα οκτώ έργα του. Το 1914 συναντήθηκε με τον Antoni Gaudí στη Βαρκελώνη και λίγο αργότερα βοήθησε το φίλο του Amedeo Modigliani να παρουσιάσει τα γλυπτά του στο στούντιο του στο Παρίσι. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Πορτογαλία όπου και παντρεύτηκε.

 Οι μορφές έκφρασης

Ο Amadeo de Souza Cardoso, αν και κυβιστής, εξερεύνησε και τον εξπρεσιονισμό. Στα τελευταία του έργα δοκίμασε νέες τεχνικές και άλλες μορφές πλαστικής έκφρασης. Στις 25 Οκτωβρίου 1918, πέθανε στο Espinho της Πορτογαλίας από την ισπανική γρίπη σε ηλικία 30 ετών.

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.