Το Café Gijón άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, στο νούμερο 21 του Paseo de Recoletos στη Μαδρίτη, την άνοιξη του 1888. Πήρε το όνομά του από τη γενέτειρα πόλη του πρώτου του ιδιοκτήτη, του Gumersindo Gómez. Από πολύ νωρίς, άρχισε να συγκεντρώνει γύρω από τα μαρμάρινα τραπεζάκια του, πέρα από τον απλό κόσμο που έκανε τον περίπατό του στο Paseo, διάσημους πελάτες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι tertulias.

Με τον ισπανικό όρο tertulia αναφερόμαστε σε μια περιοδική ανεπίσημη συνάντηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, από την πολιτική και τις ταυρομαχίες μέχρι τις τέχνες, την επιστήμη ή τη φιλοσοφία, με στόχο τη συζήτηση γύρω από αυτά. Τέτοιου είδους συναντήσεις ήταν πολύ της μόδας στην Ισπανία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και λάμβαναν χώρα σε δημόσιους χώρους, όπως τα κεντρικά καφέ των μεγάλων πόλεων. Τέτοια καφέ στη Μαδρίτη ήταν το Café Pombo, διάσημο για τις περίφημες tertulias του συγγραφέα Ramón Gómez de la Serna, το Café de Gato Negro, με πρωταγωνιστή των tertulias τον Νομπελίστα Jacinto Benavente ή το Café Español, στέκι του Antonio Machado.

Σίγουρα όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε σε αυτή την ιστορία το Café Gijón. Από τους πρώτους του διάσημους θαμώνες ήταν ο Benito Pérez Galdós και ένας από τους κορυφαίους εκφραστές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, ο μυθιστοριογράφος και δραματουργός Valle- Inclán. Άλλοι μεγάλοι πρωταγωνιστές των tertulias ήταν ο Federico García Lorca, ο Salvador Dalí, ο σκηνοθέτης Luis Buñuel, ο ταυρομάχος Ignacio Sanchez Mejías για τον οποίον ο Lorca έγραψε τον Θρήνο για τον Ignacio Sanchez Mejías, ο Ruben Darío, ο Rafael “El Gayo”, ο Ramón Gómez de la Serna.

Κατά η διάρκεια  του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ουδετερότητα της Ισπανίας προσέλκυσε πολλές ευρωπαϊκές προσωπικότητες που αναζητούσαν καταφύγιο από τη δίνη του πολέμου. Αυτές οι συνθήκες έφεραν στα τραπεζάκια του Café Gijón ευρωπαίους πολιτικούς και διανοητές, ακόμα και την διάσημη κατάσκοπο Μάτα Χάρι.

Η παράδοση των tertulias συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και το 1949, ο νεαρός τότε Fernando Fernán Gómez θέσπισε το λογοτεχνικό βραβείο στο οποίο έδωσε το όνομα του Café Gijón, και το οποίο συνεχίζεται να δίδεται έως σήμερα. Η φήμη του Café Gijón ως λογοτεχνικό στέκι έφτασε σε όλο τον κόσμο και το επισκέφτηκαν μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Τρούμαν Καπότε, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες του Χόλυγουντ όπως ο Orson Welles και η Ava Gardner.

Το Café Gijón έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, έχει απαθανατιστεί σε πίνακες, ενώ έχουν γραφτεί 12 βιβλία σχετικά με αυτό.

Σίγουρα, αν ταξιδέψει κανείς στη Μαδρίτη, είναι αδύνατον να παραλείψει να πιει έναν καφέ ή ένα ποτό στο Café Gijón, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των ισπανικών γραμμάτων.