Cappuccino e cornetto

Paese che vai, colazione che trovi!

Ο cappuccino στην Ιταλία συνοδεύεται συνήθως από το cornetto (κρουασάν), το οποίο βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την ιταλική πόλη και τις παραδόσεις της. Πολλές φορές έχει και διαφορετική ονομασία από πόλη σε πόλη. Κάθε ιταλός επιλέγει σχεδόν πάντα το ίδιο bar italiano για το cappuccino e cornetto. Εκεί ο επαγγελματίας barista ξέρει από πριν τι καφέ πίνει ο κάθε πελάτης, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, τον εξυπηρετεί γρήγορα. Αλλά σίγουρα ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του bar είναι το αν έχει τα πιο φρέσκα ιταλικά cornetti της περιοχής. Cornetti με crema pasticcera, marmellata, cioccolato o nutella.

Cappuccino e… cornetto. Έχετε δοκιμάσει;

Στις διάφορες ιταλικές πόλεις θα δοκιμάσετε κι άλλα χαρακτηριστικά συνοδευτικά του cappuccino σας. Στη Νάπολη θα προτιμήσετε να γευτείτε την sfogliatella! Στη Ρώμη το maritozzo! Στη Σικελία το γλυκό cannolo! Στην Ανκόνα την polacca, η οποία πήρε το όνομα από το δεύτερο πολωνικό σώμα που ελευθέρωσε την πόλη μετά τη μάχη της Ανκόνα. Στην Αβέρσα της Καμπανίας τις polacche aversane. Μπορεί αυτή η λιχουδιά να έχει το ίδιο όνομα με εκείνο της Ανκόνα, αλλά πρόκειται για διαφορετική συνταγή που επινοήθηκε από μια πολωνή καλόγρια. Στην Ιταλία του βορρά το cornetto είναι η αντίστοιχη brioche! Δοκιμάστε και την ciambella, κάτι σαν τον ελληνικό λουκουμά. Το ιταλικό cornetto δε μοιάζει με το γαλλικό croissant. Το ιδανικό cornetto αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά από το χρώμα του και ανοίγει την όρεξη από τη μυρωδιά του. Είναι τραγανό κι αφράτο και έχει ισορροπημένη βουτυράτη γεύση. Σε όλους τους ιταλούς, λοιπόν, αρέσει να ξεκινούν τη μέρα τους με cappuccino e cornetto από το αγαπημένο τους bar.

Στις Σχολές ΚΑΠΑΤΟΥ διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και ζούμε, σε κάθε μάθημα, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, την ιταλική κουλτούρα μέσα από μια συνεχή πρόκληση για τη δημιουργία.