Η έκφραση «Essere in quarantena»

Η έκφραση «Essere in quarantena» είναι μία ακόμα από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο κάθε καθηγητής ιταλικών. Στα μαθήματα ιταλικών, ο καθηγητής χρησιμοποιεί κάποιες εκφράσεις που εξυπηρετούν την εξέλιξη του μαθήματος.

«Essere in quarantena», στην ιταλική γλώσσα, σημαίνει «είμαι σε καραντίνα», δηλαδή με κατά λέξη μετάφραση, είμαι σε σαρανταριά (ημέρες).

Βασικά, η λέξη quarantena προέρχεται από τη Βενετική διάλεκτο, όπου συναντάται με τη μορφή “quarantine”. Εξάλλου, η quarantena λέγεται επίσης και contumacia.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αναγκαστική απομόνωση, προκειμένου να περιοριστεί, όσο γίνεται φυσικά, η εξάπλωση κάποιας αρρώστιας. Ένα μέτρο που πρέπει να επιβάλλεται για να αποφευχθεί κάθε είδους πανδημία.

Η προέλευση της έκφρασης «Essere in quarantena»

Ο όρος «quarantena» προέρχεται από τις λέξεις “quaranta giorni”  σαράντα ημέρες και από τη λατινική λέξη «quadraginta».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διάστημα των σαράντα ημερών ήταν η συνηθισμένη διάρκεια απομόνωσης τον XIV αιώνα. Πράγματι, η quarantena επιβαλλόταν στα καράβια πριν μπουν στην «La laguna della Repubblica di Venezia», δηλαδή στη λιμνοθάλασσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Φυσικά, εκείνη την εποχή, αυτό ίσχυε για τα καράβια τα οποία έφταναν από περιοχές όπου υπήρχε επιδημία πανούκλας, δηλαδή «la peste» στα ιταλικά. Σχετικά με τους φορείς μεταδοτικής ασθένειας απομονώνονταν σε ένα πολύ μικρό νησάκι, το ονομαστό Lazzaretto Veneto. Από το 1403 στο νησάκι αυτό υπήρχε ένα νοσοκομείο «l’ospedale», στην ιταλική γλώσσα το νοσοκομείο. Η λέξη αυτή προέρχεται από το ρήμα της πρώτης συζυγίας «ospitare» που σημαίνει φιλοξενώ. Το παράδειγμα της Βενετίας ακολούθησε η Γένοβα το 1467 που έφτιαξε το δικό της Lazzaretto.

Η συγκεκριμένη πανδημία το 1347 και το 1359 έπληξε το 30% του πληθυσμού της Ευρώπης και της Ασίας. Σχετικά με αυτό το γεγονός υπάρχει μία μαρτυρία που χρονολογείται το 1377 και που φυλάσσεται στα αρχεία μιας πόλης της Κροατίας, τον ονομαζόμενη Ragusa. Η σχετική μαρτυρία αναφέρει ότι όσοι έπρεπε να μπουν σε quarantena έπρεπε να περάσουν αρχικά τριάντα ημέρες αναμονής για να δουν την πορεία της ασθένειας και στη συνέχεια σαράντα ημέρες απομόνωσης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.