Οι Meninas είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μεγάλου ισπανού ζωγράφου του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας Diego Velázquez. Ο πίνακας αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο από το  βασιλικό φρούριο της Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Δ’ της Ισπανίας. Στο στιγμιότυπο απεικονίζεται η πεντάχρονη πριγκίπισσα Μαργαρίτα, περιτριγυρισμένη από τις δεσποινίδες των τιμών (meninas), πρόσωπα της Αυλής και τον ίδιο τον ζωγράφο. Ο πίνακας έχει γίνει αντικείμενο πληθώρας μελετών και αναλύσεων, καθώς η αινιγματική σύνθεσή του εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση. Ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού κάθε επισκέπτη.

Σήμερα, αντλώντας έμπνευση από τον σπουδαίο αυτό πίνακα, ο καλλιτέχνης Antonio Azzato εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου, το οποίο θα διατρέχει όλη τη Μαδρίτη έως τις 15 Ιουλίου 2018, με τον τίτλο Meninas Madrid Gallery. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποίησε διάφορα καλούπια για να κατασκευάσει 80 λευκά γλυπτά. Τα γλυπτά αυτά, τα οποία θυμίζουν τις μορφές των Meninas κατασκευάστηκαν από υαλονήματα, έχουν ύψος 180 εκατοστά και βάρος 30 κιλά το καθένα. Τα γλυπτά αυτά παραδόθηκαν σε 100 δημιουργούς (ζωγράφους, εικαστικούς, σχεδιαστές, μουσικούς, κ.α.) ως «λευκός καμβάς» και τους ζητήθηκε να τα διαμορφώσουν με αφετηρία το ερώτημα «Τι είναι η Μαδρίτη για εσένα;».

Οι δημιουργοί άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και, ο καθένας με το προσωπικό του ύφος, απεικόνισε στο γλυπτό του όλα εκείνα που τον συνδέουν με τη Μαδρίτη. Τα γλυπτά βρίσκονται ήδη τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης και καλούν τον επισκέπτη να τα δει και να τα θαυμάσει. Σύμφωνα με τον Azzaro, η συλλογή αυτή προέκυψε από την ανάγκη της τέχνης να βγει στο δρόμο, να μπορείς να την αγγίξεις και να τη νιώσεις. Στόχος του είναι η υπαίθρια έκθεση να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, ενώ μετά το πέρας της τα έργα θα δημοπρατηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πάρτε μια μικρή γεύση του Meninas Madrid Gallery πατώντας εδώ. Κι αν είστε από τους τυχερούς που θα ταξιδέψουν στη ισπανική πρωτεύουσα μέχρι τον Ιούλιο, μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στην πόλη και να θαυμάσετε τα έργα από κοντά.