Noto, η βασίλισσα του μπαρόκ στη Σικελία

Η ονομασία Noto, αυτής της όμορφης πολιτειούλας στον σικελικό νότο, είναι μάλλον μετεξέλιξη του αρχαίου ελληνικού όρου «Νέητον». Η σημερινή όψη του Noto ανάγεται στον 18ο αιώνα. Όπως και άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Σικελίας, ισοπεδώθηκε στον μεγάλο σεισμό του 1693 και ξαναχτίστηκε «μπαρόκ» που ήταν το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ύφος γύρω στα 1700.

Για την οικοδόμηση των περισσότερων δημοσίων κτηρίων χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό ο ψαμμίτης (Ιταλικά: pietra arenaria ή pietra di Noto). Ο ψαμμίτης, είναι ένα σχετικά μαλακό είδος ανοιχτόχρωμης πέτρας η  οποία ήταν διαθέσιμη στην περιοχή. Όμως, λόγω της σύνθεσής του, είναι αρκετά ευάλωτος στη φθορά χρόνου. Έτσι, στον 20ό αιώνα, τα περισσότερα κτήρια βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και οι φωνές για την πολυδάπανη συντήρησή τους δεν εισακούγονταν. Τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί παρέμεναν για χρόνια «ασκήσεις επί χάρτου».

Noto, η φθορά στο χρόνο και η συντήρηση

Το 1990, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, κατέρρευσε τμήμα του Παλατιού των Ιησουϊτών (Ιταλικά: Collegio Gesuiti) και λίγα χρόνια αργότερα ο τρούλος του καθεδρικού ναού του Noto, υπέκυψε. Σ’ αυτό συνέβαλε μάλλον και η λανθασμένη χρήση τσιμέντου, που θεωρείται βαρύ υλικό, στην ανακαίνιση της δεκαετίας του 1950.

Αυτά τα δυο γεγονότα θορύβησαν τις αρχές και επιτάχυναν τις διαδικασίες για υλοποίηση των σχεδίων συντήρησης των μνημείων του Noto τα οποία είχαν εκπονηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο καθεδρικός ναός (Ιταλικά: Cattedrale di Noto, La Chiesa Madre di San Nicolò), με τον αναστυλωμένο του τρούλο, υποδέχθηκε πάλι πιστούς και περιηγητές το 2007.

Σήμερα, όλα τα θρησκευτικά και κοσμικά κτήρια στον κεντρικό δρόμο του Noto, την οδό Vittorio Emanuele, αστράφτουν στον μεσογειακό ήλιο με την ανοιχτόχρωμη πέτρα τους. Αναμφίβολα, είναι η ChampsÉlysées του σικελικού μπαρόκ.  Όχι άδικα, το 2002, η Unesco περιέλαβε το Noto στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Νωρίτερα, το 1989, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακήρυξε την πόλη αυτή σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σικελικού μπαρόκ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, προσφέρονται στις Σχολές μας παιδικά τμήματα για την ιταλική, την κινεζική, την ισπανική και τη γερμανική γλώσσα. Με λίγες ώρες παρακολούθηση  την εβδομάδα, έμπειρους καθηγητές, ευχάριστο κλίμα και επιλεγμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες βάσεις, για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον τους.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=AURyuuk9jxs

https://www.youtube.com/watch?v=DGzncWIN5KI