Piemonte, ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης

Οι εύποροι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα παρέλειπαν συνήθως το Πεδεμόντιο από τον κατάλογο των περιοχών της Ιταλίας που θα επισκέπτονταν. Αυτό είχε να κάνει με τη φαντασίωση που κυριαρχούσε στην υπόλοιπη Ευρώπη για την Ιταλία. Εκείνη την εποχή, η φαντασίωση αυτή συνδεόταν είτε με την Αναγέννηση είτε με τη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα. Πράγματι, το Πεδεμόντιο (Ιταλικά: Piemonte) διαθέτει πολύ λίγα μνημεία από αυτές τις δυο ιστορικές περιόδους.

Οι λάτρεις όμως της τέχνης και της ιστορίας θα αποζημιωθούν σήμερα στο Piemonte από τα έργα που θα αντικρίσουν εκεί από τον 17ο και 18ο αιώνα. Επιπρόσθετα, πάμπολλα μεσαιωνικά κάστρα, που παραπέμπουν σε γαλλικές επιρροές, είναι διάσπαρτα στις πεδιάδες και τις κοιλάδες του Piemonte. Τον κατάλογο των μνημείων της τέχνης στη περιοχή του Piemonte συμπληρώνουν ρομανικές και γοτθικές εκκλησίες. Πολλές από αυτές είναι κτισμένες με το κοκκινωπό τούβλο. Τέλος, τόσο ο ιστορισμός όσο και η σύγχρονη αρχιτεκτονική άφησαν εδώ τα ίχνη τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, όπως στο Τορίνο ή τη Novara, άγγιξαν τα όρια της εκκεντρικότητας.

H γεωγραφία του Piemonte και η κατανομή του τοπίου

Η γεωγραφία του Piemonte χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές όψεις. Στο κέντρο κυριαρχεί η εύφορη πεδιάδα του Πάδου (Ιταλικά: Po) στο δυτικό της άκρο της οποίας είναι κτισμένη η πρωτεύουσα, το Τορίνο. Παρά την εκβιομηχάνιση της περιοχής τον τελευταίο αιώνα, υπάρχουν ακόμα αρκετοί ορυζώνες στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το φαινόμενο αυτό είναι μάλλον σπάνιο για τα δεδομένα της Ιταλίας.

Στα νοτιοανατολικά, το τοπίο κυριαρχείται από χαμηλούς λόφους και θυμίζει τη γειτονική Τοσκάνη. Στα δυτικά και τα βόρεια, το δυτικό τόξο των Άλπεων καλύπτει το 43% της συνολικής έκτασης του Piemonte. Όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, οι κορυφές των Άλπεων είναι ορατές σχεδόν απ’ όλα τα σημεία αυτής της περιοχής. Από εδώ προήλθε και το όνομα αυτού του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ιταλίας: Piemonte σημαίνει «στους πρόποδες του βουνού» (Λατινικά: pedes montium, Pedemontium). Στα βόρεια, προς τα σύνορα με την Ελβετία και τη Λομβαρδία, βρίσκονται οι όμορφες λίμνες Maggiore και Orta οι οποίες, σε συνδυασμό με το αλπικό τοπίο και τα έργα τέχνης που διαθέτουν, τις έχουν καταστήσει διεθνή τουριστικά κέντρα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=TsXgWqHvpmY