Ragusa, η πόλη των δυο λόφων, δίχασε τους κατοίκους

Όπως και σε άλλες περιοχές στη νοτιοανατολική Σικελία, ο μεγάλος σεισμός του 1693 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Έτσι, το χτίσιμο της πόλης από την αρχή, ήταν φυσικά αναγκαίο. Στην περίπτωση της Ragusa όμως, προκάλεσε και μια διαμάχη μεταξύ των κατοίκων. Η διαφωνία τους σχετιζόταν, ως προς το αν θα έπρεπε να ξαναχτιστεί η πόλη στον λόφο. Συγκεκριμένα, αν θα χτιστεί εκεί που βρισκόταν πρωθύστερα ή στον απέναντι λόφο που ήταν ευνοϊκότερος για το εμπόριο με τις γειτονικές περιοχές. Επειδή η χρυσή τομή δεν βρέθηκε, η Ragusa εξελίχθηκε, από τον 18ο αι. και μετά, ως δυο ξεχωριστές πολιτείες (Ragusa και Ragusa Ibla).  Οι πολιτείες αυτές χωρίζονταν από μια βαθιά κοιλάδα. Το χάσμα ανάμεσα στους δυο λόφους ήταν, τόσο γεωγραφικό όσο και ψυχολογικό.

Το δυτικό τμήμα της Ragusa, της πόλης των δυο λόφων

Στο δυτικό τμήμα της πόλης είναι εμφανές το ορθολογικό ρυμοτομικό σχέδιο από τους ευθυγραμμισμένους δρόμους και τις τετραγωνισμένες πλατείες. Σε μια απ’ αυτές, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης (Cattedrale di San Giovanni Battista). Πρόκειται για μια τρίκλιτη Βασιλική με έντονη γύψινη διακόσμηση στο εσωτερικό της. Περιέχει επίσης και μια εντυπωσιακή πρόσοψη, όπως επέβαλλε το παραδοσιακό μπαρόκ του 18ου αιώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ragusa (Museo Archeologico Ibleo) στη Via Natalelli φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από την προϊστορική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Προς την κατεύθυνση της κοιλάδας, ελκύει αναμφίβολα την προσοχή το ταχυδρομείο (Palazzo delle Poste) στην Piazza Matteotti. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για κτήριο από την δεκαετία του 1930 και υπακούει στις ιδεολογικές επιταγές της εποχής εκείνης. Σε μια προσπάθεια μίμησης της ρωμαϊκής αρχαιότητας, στις 9 προεξοχές της πρόσοψης, που φτάνουν μέχρι την κορυφή του κτηρίου, τοποθετήθηκε αντίστοιχος αριθμός αγαλμάτων. Κάποιοι θεωρούν το κτήριο αυτό ως ένα από τα κοσμήματα της πόλης. Κάποιοι άλλοι, έχουν αρνητική άποψη, λόγω του έντονα ιδεολογικού του χαρακτήρα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, προσφέρονται στις Σχολές μας παιδικά τμήματα για την ιταλική, την κινεζική, την ισπανική και τη γερμανική γλώσσα. Με λίγες ώρες παρακολούθηση την εβδομάδα, έμπειρους καθηγητές, ευχάριστο κλίμα και επιλεγμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες βάσεις, για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον τους.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=k71mdlywUCU

https://www.youtube.com/watch?v=lQG-LTVTfxs