Σήμερα η στήλη μας θα ασχοληθεί με τον ισπανικό πολιτισμό. Άραγε τι ενέπνευσε τον Ισπανό ζωγράφο Salvador Dali να ζωγραφίσει τα παραμορφωμένα ρολόγια; Μέσα στο χώρο της τέχνης, η δημιουργία πολλών αριστουργημάτων έχει τη δική της εξήγηση.

Έτσι και ο πίνακας του  «Η εμμονή της μνήμης», που είναι φτιαγμένος σε λάδι, δέχεται πολλές επεξηγήσεις. Βασικά, ο μεγάλος ζωγράφος δημιούργησε τον πίνακα το 1931. Απεικονίζει το τοπίο της Costa Brava, κοντά στο Port Ligat, στην επαρχία της Girona. Μια περιοχή γνωστή, μια που φιλοξενούσε τον Salvador Dali και τη σύζυγό του Gala.

Κάποιοι εικάζουν ότι ο Salvador Dali εμπνεύστηκε από τη θεωρία της σχετικότητας όπως διατυπώθηκε από τον Einstein. Ή ίσως από ένα κομμάτι λιωμένου τυριού στον ήλιο. Εξάλλου, άλλες υποθέσεις οδηγούν στην ελαστικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Όμως, σε ένα γράμμα που έστειλε ο ίδιος ο Salvador Dali στον χημικό και φυσικό Ilya Prigogine, δίνει τη δική του εξήγηση. Βασικά, διηγείται ότι εμπνεύστηκε τον πίνακα από ένα εντελώς τυχαίο περιστατικό. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή, έτυχε να κοιτάζει το γαλλικό τυρί camembert που έλιωνε κάτω από τον ήλιο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Salvador Dali καθώς και όλοι οι σουρεαλιστές ζωγράφοι είχαν μια γνωστή επιθυμία να σκανδαλίζουν το κοινό τους.

Ο πίνακας «Η εμμονή της μνήμης», αυτό το αριστουργηματικό έργο τέχνης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, εκτίθεται στο Museum of Modern Art.

Ο Salvador Dali γεννήθηκε στην πόλη Figueres της Ισπανίας το 1904 και πέθανε το 1989. Μάλιστα, στη γενέτειρά του βρίσκεται και το παγκοσμίως γνωστό Μουσείο Dali. Κατασκευάστηκε το 1983, μέσα ακριβώς στο αρχαίο θέατρο όπου έκανε και την πρώτη του παρουσίαση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα τόσα έργα που εκτίθενται στο μουσείο, συγκαταλέγεται και ο τάφος που ο ίδιος ο Dali είχε σχεδιάσει για τον εαυτό του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA conjugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.