Ο σιδηροδρομικός σταθμός της ιταλικής πρωτεύουσας “Termini”

O σιδηροδρομικός σταθμός της Ρώμης, ο ονομαζόμενος stazione Termini di Roma είναι ο μεγαλύτερος της ιταλικής πρωτεύουσας. Εκεί θα δει κανείς πρόσωπα μικρών και μεγάλων να περιμένουν, ανθρώπους να τρέχουν, βαλίτσες παντού, θορύβους, διαρκείς ανακοινώσεις, αναγνώστες με το βιβλίο στο χέρι περιμένοντας την άφιξη του τρένου για να πάνε στον προορισμό τους.

Βασικά, οι γλώσσες που ακούς να μιλιούνται είναι πολλές: ισπανικά, πορτογαλικά, αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα, τούρκικα, ρώσικα, όλα τα ιδιώματα ανακατεμένα με την τοπική ιταλική διάλεκτο “il romanesco”.

Είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ιταλίας. Βρίσκεται στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, κοντά στα λουτρά του Διοκλητιανού (Terme di Diocleziano), στην επιβλητική εκκλησία Basilica di Santa Maria Maggiore και στην piazza del Cinquecento.

Το τοπωνύμιο Termini προέρχεται από τις terme του Διοκλητιανού που βρίσκονται στην piazza del Cinquecento και είχαν χτιστεί για να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές συνοικίες της ιταλικής πρωτεύουσας Quirinale, Viminale, Esquilino.

Ο σταθμός άρχισε να κτίζεται το 1863, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Salvatore Bianchi και ολοκληρώθηκε το 1874. Τότε η Ρώμη είχε μόνο 180.000 κατοίκους. Έκτοτε, ο σταθμός γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές, μάλιστα στη δεκαετία του ’70, ένα μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Τώρα, ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με μπαρ, εστιατόρια, σουπερμάρκετ, καταστήματα, για να καλύπτει όλες τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και των διερχομένων.

Εξυπηρετεί 2 γραμμές του μετρό (metropolitana) Α και Β, 2 γραμμές τραμ, 1 γραμμή τρόλεϊ (90 express) και πολλές γραμμές λεωφορείων ATAC. Ενώ λίγο πιο μακριά στη via Giolitti, βρίσκεται και ο σιδηρόδρομος (ferrovia) Roma – Giardinetti. Tα λεωφορεία “autobus navetta” συνδέουν το σταθμό με τα αεροδρόμια Fiumincino και Ciampino.

Έξω από το σταθμό υπάρχουν  εμπορικά μαγαζιά, μπαρ, trattorie και πολυεθνικά εστιατόρια.

Η Ρώμη είναι ένας βασικός τουριστικός προορισμός, γι αυτό η γνώση της ιταλικής γλώσσας είναι απαραίτητη.

Στις Σχολές Καπάτου αρχίζουν νέα τμήματα ιταλικών. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνείτε στα κεντρικά των Σχολών, στο 210 38 03 355.