Στη Γαλικία, μαρτυρίες για την κατανάλωση και το εμπόριο αμυγδάλων υπάρχουν ήδη από τον Μεσαίωνα, παρόλο που στην περιοχή δεν υπάρχουν αμυγδαλιές.  Τα αμύγδαλα εισάγονταν από την ανατολική Ισπανία. Χρησιμοποιούνταν τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και στη γαστρονομία των ισχυρών οικονομικά τάξεων. Αυτή η διάκριση διήρκεσε έως το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το αμύγδαλο άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλες τις τάξεις και να χρησιμοποιείται ευρέως στην γαλικιανή γαστρονομία.

Η προέλευση της Tarta de Santiago εντοπίζεται στις πιο παλιές παραδόσεις της υψηλής ζαχαροπλαστικής της Γαλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο βασικά υλικά: το αμύγδαλο και τη ζάχαρη. Η πρώτη αναφορά εμφανίζεται σε γραπτά κείμενα το 157, όταν ο Pedro de Porto Carrero επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela. Ήταν μια παρόμοια συνταγή που έφερε το όνομα Torta Real. Η συνταγή πέρασε μέσα στους αιώνες και η σημερινή της μορφή με τη διακόσμηση με τον σταυρό του Αγίου Ιακώβου καθιερώθηκε το 1924 από το ζαχαροπλαστείο Casa Mora, το οποίο αναζήτησε ένα στοιχείο που θα έδινε μια μοναδική εικόνα σε ένα τόσο παραδοσιακό γλύκισμα.

Σήμερα, η Tarta de Santiago αποτελεί προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και η παραγωγή της ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα.

Είναι μια συνταγή αρκετά εύκολη στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.

Υλικά

250 γραμμάρια ωμά ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

5 αυγά

½ κουταλάκι κανέλα

ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι

μισό σφηνάκι κονιάκ

ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα αμύγδαλα σε μικρές δόσεις, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη με την κανέλα και το ξύσμα. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Ενσωματώνουμε τους κρόκους στη μαρέγκα, προσθέτουμε το μείγμα των αμυγδάλων και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Στρώνουμε μια φόρμα 28 cm με βουτυρωμένη λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180ᵒ για 15 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165ᵒ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.

Αν θέλουμε να έχουμε αυθεντική εμφάνιση, μπορούμε να κόψουμε σε χαρτί στένσιλ με το σύμβολο του Αγίου Ιακώβου να το τοποθετήσουμε πάνω στο γλυκό και να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

¡Que aproveche!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA con jugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, προσφέρονται στις Σχολές μας παιδικά τμήματα για την ιταλική, την κινεζική, την ισπανική και τη γερμανική γλώσσα. Με λίγες ώρες παρακολούθηση  την εβδομάδα, έμπειρους καθηγητές, ευχάριστο κλίμα και επιλεγμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες βάσεις, για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον τους.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.