Η torrija είναι ένα γλυκό πολύ διαδεδομένο στην Ισπανία. Πρόκειται για φέτες ψωμιού που εμβαπτίζονται σε γάλα ή γλυκό κρασί, πανάρονται με αυγό και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Στο τέλος, γλυκαίνονται με μέλι, ζάχαρη ή μελάσα. Είναι ένα γλυκό που μοιάζει με τις δικές μας αυγοφέτες και συνηθίζεται στην Ισπανία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς η νηστεία περιλαμβάνει μόνο αποχή από το κρέας για όλες τις Παρασκευές της Σαρακοστής. Για την παρασκευή τους οι Ισπανοί συνήθως χρησιμοποιούν ψωμί μερικών ημερών ή ειδικό ψωμί για torrijas, το οποίο θυμίζει μπριός και μπορεί να το βρει κανείς σε αρτοποιεία και σούπερ μάρκετ. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρασκευάζονται οι torrijas ακόμη και με τσουρέκι (Mona de Pascua) που έχει περισσέψει.

Σας παραθέτουμε εδώ μια συνταγή για torrijas από τσουρέκι (Torrijas de mona). Μπορείτε να τη δοκιμάσετε με το τσουρέκι που θα σας περισσέψει από το Πάσχα, και δε θα το μετανιώσετε.

Υλικά:    1 λίτρο γάλα (1 litro de leche)

2 κουταλιές ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς ή 1 φλούδα λεμονιού (2 cucharadas de agua de azahares o una corteza de limón)

1 ξύλο κανέλας (un ramito de canela)

3 αυγά (3 huevos)

ηλιέλαιο (aceite de girasol)

ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη (azúcar y canela en polvo)

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το ανθόνερο ή τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και ζεσταίνουμε. Πριν βράσει το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες με πάχος περίπου 1,5 δάχτυλο και σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά. Όταν το γάλα είναι απλώς χλιαρό, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Βουτάμε τις φέτες του τσουρεκιού στο γάλα και από τις δύο πλευρές και έπειτα στο αυγό. Τηγανίζουμε τις παναρισμένες φέτες σε ζεστό λάδι. Μόλις χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές τις αφαιρούμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. ¡Que aproveche!

 

Στις Σχολές μας πιστεύουμε ότι η γλώσσα μαθαίνεται καλύτερα όταν τη ζεις και μέσα από την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τη μουσική και τη γαστρονομία της. Οι καθηγητές μας θα μοιραστούν μαζί σας, πέρα από τη γραμματική και το συντακτικό, μυστικά του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής που θα κάνουν την εκμάθηση της γλώσσας πραγματικά απολαυστική.

Ενημερωθείτε σήμερα κιόλας για τα νέα τμήματα ισπανικών που ξεκινούν στις Σχολές μας.