La Gloriosa

Στις 10 Ιουνίου 1868, έλαβε χώρα ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Ισπανίας, καθώς σηματοδότησε την αρχή της Επανάστασης, γνωστή και ως “La Gloriosa”.  Αυτή η εξέγερση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της βασίλισσας Ισαβέλλας Β’ και την έναρξη μιας νέας εποχής πολιτικής μεταρρύθμισης και εκδημοκρατισμού στην Ισπανία.
 Η βασιλεία της Ισαβέλλας Β’ χαρακτηρίστηκε από πολιτική αστάθεια, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικές εντάσεις. Η βασίλισσα ήταν μη δημοφιλής και κατηγορείτο για διαφθορά και αναποτελεσματική διακυβέρνηση. Οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις που επιθυμούσαν μεταρρυθμίσεις αυξάνονταν συνεχώς, ενώ οι στρατιωτικές και πολιτικές συνωμοσίες εναντίον της βασίλισσας έγιναν όλο και πιο συχνές. Στις 10 Ιουνίου 1868, μια εξέγερση ξέσπασε στην πόλη του Κάντιθ, ένα σημαντικό ναυτικό και στρατιωτικό κέντρο της Ισπανίας. Η ανταρσία καθοδηγήθηκε από φιλελεύθερους στρατιωτικούς ηγέτες και πολιτικούς, οι οποίοι είχαν κουραστεί από την αυταρχική διακυβέρνηση της Ισαβέλλας. Οι αιτίες για την εξέγερση αυτής της ανταρσίας ποίκιλαν: Αρχικά, υπήρχε πολιτική καταπίεση. Η έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και η καταπίεση των φιλελεύθερων ιδεών προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Επίσης, Η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με υψηλή ανεργία και φτώχεια αλλά και οι καταγγελίες για διαφθορά και νεποτισμό στην κυβέρνηση της Ισαβέλλας Β’ ενίσχυσαν την επιθυμία για αλλαγή. Η ανταρσία στο Κάντιθ αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά εξεγέρσεων σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις ενώθηκαν, και η κίνηση απέκτησε ευρεία υποστήριξη από τον πληθυσμό.Μέσα σε λίγους μήνες, η βασίλισσα Ισαβέλλα Β’ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα. Μετά την πτώση της μοναρχίας, η Ισπανία οδηγήθηκε στην Πρώτη Ισπανική Δημοκρατία το 1873.Οι νέες πολιτικές δυνάμεις προώθησαν σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ελευθερία του τύπου, η θρησκευτική ανοχή και η επέκταση του δικαιώματος ψήφου.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.