Το σουηδικό πλοίο Vasa

Σχολές Καπάτου Το σουηδικό πλοίο Vasa

Το σουηδικό πλοίο Vasa

Το σουηδικό πλοίο Vasa φιλοξενείται στο ομώνυμο μουσείο, που βρίσκεται στο νησί Djurgården της Σουηδίας.

Συνολικά χρειάστηκαν δυο ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα, από το 1626 μέχρι το 1628, μετά από διαταγή του βασιλιά της Σουηδίας Gustav II Adolf. Πράγματι, ο βασιλιάς επιθυμούσε ένα πλοίο με περισσότερα κανόνια από το συνηθισμένο. Ένα πολεμικό πλοίο με 64 κανόνια. Το σουηδικό πλοίο Vasa οφείλει την ονομασία του στη Βασιλική δυναστεία των Vasa που κυβερνούσε τη χώρα.

Το σουηδικό πλοίο Vasa κι η ιστορία του

Ο σχεδιασμός του πλοίου ανατέθηκε στον Henrik Hybertsson, έναν έμπειρο κατασκευαστή πλοίων. Όμως ο ίδιος δεν πρόλαβε να το δει έτοιμο, γιατί πέθανε πριν την ολοκλήρωσή του. Μετά το θάνατό του, τα ηνία της κατασκευής πήρε ο βοηθός του, Henrik Hein Jacobsson. Η κατασκευή του πλοίου βασίστηκε στα ολλανδικά πρότυπα. Το σουηδικό πλοίο Vasa ήταν ένα από τα πιο γερά πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Στις 10 Αυγούστου 1628 έγινε η καθέλκυση του ολοκαίνουριου πλοίου. Το πρόγραμμα της λαμπρής τελετής που διοργανώθηκε περιείχε κανονιοβολισμούς από το πλοίο. Όμως ξαφνικά, το πλοίο πήρε κλίση λόγω του ισχυρού ανέμου. Το σουηδικό πλοίο Vasa ήδη από την κατασκευή του είχε παρουσιάσει προβλήματα. Επίσης, είχε επιβαρυνθεί με μεγάλο φορτίο, συγκεκριμένα με πολλά γλυπτά. Προσωρινά κατάφερε να ξαναβρεί την πορεία του, όμως τελικά ο συνεχόμενος άνεμος το ανέτρεψε. Το πλοίο βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του 30 με 50 ζωές. Είχε προλάβει να διανύσει μόλις 1300 μέτρα.

Το 1950, ο ιδιωτικός ερευνητής Anders Franden ανακάλυψε το πλοίο Vasa στο βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης. Τον Απρίλιο του 1961 έγινε η ανέλκυσή του. Πράγματι, το σουηδικό πλοίο Vasa βγήκε από το βυθό της θάλασσας και μαζί του, χιλιάδες ξύλινα αντικείμενα και 700 γλυπτά.

Μετά τις εργασίες συντήρησης στο ναυπηγείο Vasa, το πλοίο αποκαταστάθηκε και επανήλθε στην αρχική του μορφή. Με σχετική απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης, το 1988, δημιουργήθηκε το μουσείο Vasa που στεγάζει το πλοίο.

Έτσι, χιλιάδες επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν το σουηδικό πλοίο Vasa, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του 17ου αιώνα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=GXlnOmLoNYM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.