70 χρόνια RAI, 70 χρόνια ιταλική τηλεόραση

03/01/1954, 11:00 τοπική ώρα. Η εκφωνήτρια Fulvia Colombo δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την RAI με τα εξής λόγια: Η RAI, η ιταλική ραδιοφωνία-τηλεόραση, ξεκινά σήμερα την κανονική λειτουργία τηλεοπτικών μεταδόσεων. Στην οθόνη των λίγων Ιταλών που διέθεταν τότε τηλεόραση εμφανίζεται για πρώτη φορά το λογότυπο του σταθμού, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Elberto Carboni.

Το 1954, η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι άνθρωποι είχαν μια τεράστια δίψα για ζωή. Εκείνες οι πρώτες τηλεοπτικές  μεταδόσεις της RAI ήταν ασπρόμαυρες, διαρκούσαν λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα και ούτε καν κάλυπταν όλη την ιταλική επικράτεια. Επιπλέον, οι τεράστιες πρώτες τηλεοράσεις είχαν απαγορευτικό κόστος για την πλειονότητα των Ιταλών. Αυτό δεν τους εμπόδιζε όμως να δείχνουν μια τεράστια λαχτάρα για αυτό το νέο μέσο, να συγκεντρώνονται σε σπίτια ή καταστήματα που διέθεταν την πολυπόθητη συσκευή για να απολαύσουν, να γελάσουν, να ενημερωθούν. Όλοι, ακόμα και εκείνο το αρκετά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ο αναλφαβητισμός δεν του επέτρεπε να ενημερώνεται από τις εφημερίδες.

Έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια ακόμα προκειμένου το σήμα να καλύψει όλη την επικράτεια και να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Ιταλών που διέθεταν τηλεόραση, χάρη στη μεγάλη οικονομική πρόοδο της χώρας.

Από τις πρώτες μεταδόσεις, η RAI υπήρξε πιστός μάρτυρας στην εξέλιξη της Ιταλίας, «αιχμαλώτισε» στην οθόνη της ιστορικές στιγμές, αποτέλεσε την ηχώ φωνών που διηγήθηκαν ιστορίες, μοιράστηκαν παραδόσεις και προώθησαν όλη την ποικιλομορφία που κάνει τόσο μοναδική την Ιταλία.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, μια μεγάλη τηλεοπτική δύναμη, έχει ενσωματώσει πλήθος προγραμμάτων διαφορετικού περιεχομένου σε 5 βασικά κανάλια και αρκετά θεματικά όπως: RAI Scuola, RAI Storia, RAI Gulp, μένοντας πιστή στο στοίχημα της να προωθεί την ενημέρωση και την κουλτούρα.

Ευτυχισμένα 70, RAI! Τα επόμενα χρόνια να είναι γεμάτα με όμορφες ιστορίες και υπέροχες στιγμές για να μοιραστείς!

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.