Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς

Σχολές Καπάτου Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς

Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς (La sagra del mandorlo in fiore) είναι μια μεγάλη γιορτή για το νησί της Σικελίας.

Μέσα στο χειμώνα, αρχίζει η πρώιμη άνθιση της αμυγδαλιάς που μας προαναγγέλλει την άνοιξη. Ο εορτασμός του ερχομού της άνοιξης στο ιταλικό νησί της Σικελίας, είναι μια λαϊκή παράδοση.

Εδώ και πολλούς αιώνες, γίνεται η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου.

Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς θα διεξαχθεί φέτος από τις 3 έως τις 11 Μαρτίου.

Το φεστιβάλ αυτό οργανώνεται από το αρχαιολογικό πάρκο (Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi) σε συνεργασία με το Δήμο του Agrigento.

Μέσα από μουσικές χορωδίες και παραδοσιακούς χορούς, αναδεικνύεται η σικελική ψυχή (l’anima siciliana). Αρχίζουν οι χοροί με τα παραδοσιακά όργανα, όπως το φλάουτο (il friscalettu), την ελληνική λύρα (il mariola ή marranzano).

Όταν βέβαια έρθει η ώρα της puliciusa δηλ. της ιταλικής tarantella, τότε επικρατεί το ντέφι (il tammurino), που μεγαλουργεί στα χέρια των νεαρών όμορφων κοριτσιών του νησιού.

Οι ενδυμασίες των κοριτσιών είναι πανέμορφες, ξεχωριστές, με πολλά κεντήματα από την ελληνική παράδοση και με πολύ έντονα χρώματα.

Η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς γεννήθηκε στην ιταλική πόλη Agrigento, μια πόλη από τις πιο όμορφες του ιταλικού νησιού. Έχει τις ρίζες της από το 1935 και μετά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η λαϊκή παράδοση μετατράπηκε σε μια γιορτή φιλίας των λαών (l’amicizia fra i popoli) με τοπική συμμετοχή. Επίσης και με παρουσία ξένων λαών που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Με φόντο τον αρχαίο επιβλητικό ναό της Ομόνοιας (Tempio della Concordia), διεξάγεται η γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς (la sagra del mandorlo).

Στην ιταλική σικελική πόλη, στους δρόμους και στα στενά της, με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και το βράδυ με λαμπαδηδρομίες. Στο κλείσιμο της γιορτής διεξάγεται ένας διαγωνισμός και απονέμεται το βραβείο στο νικητή ( il Tronfeo del Tempio d’ Oro).

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκεται η ιταλική γλώσσα καθώς και η κουλτούρα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων, στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.