ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ Fēngzhēng (风筝)

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ Fēngzhēng (风筝)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δημιουργία του χαρταετού είναι μία κινέζικη μορφή τέχνης με μεγάλη πολιτιστική σημασία.

Αυτή η αρχαία κληρονομιά φέρνει τα χρώματα και τα σχέδια των αρχαίων δυναστειών στον ουρανό των πόλεων της σύγχρονης Κίνας και του κόσμου.

Τι είναι οι κινέζικοι χαρταετοί;

Ο χαρταετός πιστεύεται ότι προέρχεται από την Κίνα και επηρέασε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ο χαρταετός που πιθανότατα πετάξατε ως παιδί φαίνεται λίγο διαφορετικός από τους αρχικούς κινέζικους χαρταετούς και ακόμη και από τους χαρταετούς της σύγχρονης Κίνας.

Σε έναν κινέζικο χαρταετό στην αρχαιότητα θα χρησιμοποιούσαμε απλά υλικά όπως ξύλο και ύφασμα. Συχνά κατασκευάζονταν για να μοιάζουν με τα σχήματα των πουλιών. Σήμερα, περίτεχνα και μεγάλα σχέδια φαίνονται να πετούν πάνω από πάρκα στην Κίνα. Συχνά μοιάζουν με αληθινά ζώα και μέλη του κινεζικού ζωδιακού κύκλου. Ορισμένοι χαρταετοί θα έχουν προσαρτημένα φώτα LED για νυχτερινές πτήσεις και διασκεδαστικά σόου με φως.

Πότε εφευρέθηκαν οι χαρταετοί;

Οι χαρταετοί εφευρέθηκαν στην πρώιμη περίοδο των εμπόλεμων κρατών (475 – 221 π.Χ.) από τον Μόζι και τον Λου Μπαν, δύο φιλοσόφων που ήρθαν μετά τις διδασκαλίες του Κομφούκιου. Οι χαρταετοί ήταν αποκλειστικά στην Κίνα για πολλά χρόνια προτού εξελιχθεί η γνώση για το πώς να τους φτιάξουμε και να τους χρησιμοποιήσουμε

Γιατί εφευρέθηκαν οι χαρταετοί;

Κυρίως, χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην παροχή στρατιωτικών πληροφοριών για τις κινέζικες δυνάμεις. Σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τη φυσική πτήση ενός πουλιού. Οι πρώτοι κινεζικοί χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση αποστάσεων, κάτι που ήταν χρήσιμη πληροφορία για τη μετακίνηση μεγάλων στρατών σε δύσκολα εδάφη. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τον υπολογισμό και την καταγραφή των μετρήσεων του ανέμου και παρείχαν μια μοναδική μορφή επικοινωνίας παρόμοια με τις σημαίες των πλοίων.

Κινέζικοι χαρταετοί σήμερα

Οι κινέζικοι χαρταετοί είναι ακόμα πολύ δημοφιλείς στη σύγχρονη Κίνα.

Οι κινέζικοι χαρταετοί συνήθως αντιπροσωπεύουν μυθολογικούς χαρακτήρες, συμβολικά πλάσματα, καθώς και θρυλικές φιγούρες. Ορισμένα έχουν σφυρίχτρες ή χορδές που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν μοναδικούς ήχους ενώ πετούν. Υπάρχουν τρία είδη χαρταετών, οι ξύλινοι, οι χάρτινοι και οι χρωματιστοί. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: μεγάλους και μικρούς χαρταετούς.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.