Και ο Φελίνι ονειρεύτηκε τον Πικάσο

Σχολές Καπάτου Και ο Φελίνι ονειρεύτηκε τον Πικάσο

Ο ιταλός κινηματογραφιστής Φεντερίκο Φελίνι συνήθιζε κάθε πρωί να αποτυπώνει τα όνειρά του με ζωγραφιές και λόγια στα σημειωματάριά του, έπειτα από προτροπή του ψυχαναλυτή του, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Καρλ Γιουνγκ. Μεταξύ του Νοεμβρίου του 1960 και του Αυγούστου του 1990, ο Φελίνι γέμισε δύο τόμους με τις περιγραφές των ονείρων του, στα οποία αποτυπώνονται αρχέτυπα, χαρακτήρες, συναισθήματα και φόβοι του μεγάλου δημιουργού.

Ένα πρωί του Ιανουαρίου του 1962 ο Φελίνι ξύπνησε και περιέγραψε στο Βιβλίο των Ονείρων μια συνάντηση με τον Πικάσο. Στο όνειρο αυτό, ο Φελίνι και η σύζυγός του Τζουλιέτα Μασίνα επισκέφτηκαν τον Πικάσο στο σπίτι του και απαθανατίστηκαν από την πένα του σκηνοθέτη σε μια ήρεμη, φιλική σκηνή. Ο Φελίνι έγραψε: «ήμασταν στην κουζίνα, ξεκάθαρα στην κουζίνα του σπιτιού του. Ήταν μια τεράστια κουζίνα, γεμάτη φαγητά, πίνακες, χρώματα. Κουβεντιάζαμε όλη νύχτα.» Πέντε χρόνια αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου 1967, ονειρεύτηκε ξανά τον Πικάσο, και έγραψε στο σημειωματάριό του: «Όλη τη νύχτα με τον Πικάσο, ο οποίος μιλούσε και μιλούσε… Ήμασταν σπουδαίοι  φίλοι, ήταν πολύ καλός μαζί μου, σαν μεγαλύτερος αδελφός, ένας καλλιτεχνικός πατέρας, ένας συνάδελφος που με αντιμετώπισε ως ίσο, κάποιος από την ίδια οικογένεια, την ίδια γενιά…». Υπήρξε άλλη μια ονειρική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών το 1968 και μια τέταρτη και τελευταία τον Ιούλιο του 1980. Στο όνειρο αυτό, ο Πικάσο του μίλησε ξανά ως φίλος και ως δάσκαλος: «Ονειρεύτηκα τον Πικάσο (φαινόταν μεγαλύτερος και συρρικνωμένος, αλλά ήταν ακόμα πολύ ζωηρός), ο οποίος μου μιλούσε ασταμάτητα», έγραψε ο Φελίνι.

Το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα, παρουσιάζει αυτές τις ημέρες μια έκθεση με τίτλο Y Fellini soñó con Picasso (Και ο Φελίνι ονειρεύτηκε τον Πικάσο). Η έκθεση περιλαμβάνει σκίτσα, αποσπάσματα ταινιών, φωτογραφίες και διάφορα έγγραφα του ιταλού σκηνοθέτη, μαζί με πίνακες, γλυπτά και σκίτσα του ισπανού ζωγράφου. Το σύνολο των εκθεμάτων επιτρέπει να διαπιστώσουμε τις κοινές ευαισθησίες και εμμονές των δύο μεγάλων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Η αμαρτία, η σεξουαλικότητα, η εξύμνηση της ζωής, η πληθωρικότητα και η μεταμόρφωση, είναι μερικά από τα θέματα που αποτυπώνονται στα έργα των δύο καλλιτεχνών.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 13 Μαΐου 2018. Αν είστε από τους τυχερούς που θα ταξιδέψουν στην ισπανική πόλη, μην χάσετε το μοναδικό αυτό γεγονός. Οι υπόλοιποι, ευχόμαστε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση να ταξιδέψει και κοντά μας.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.