Οι αριστοκρατικές οικογένειες της Bologna

Σχολές Καπάτου Οι αριστοκρατικές οικογένειες της Bologna

Αναμφίβολα, μια από τις πιο ωραίες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου είναι η Bologna. Είναι η πρωτεύουσα του νομού (regione) της Emilia – Romagna.

Η Μπολόνια είναι πλούσια σε ιστορία και αξιοθέατα. Υπήρξε ελεύθερη Κοινότητα (Comune)στην περίοδο του Μεσαίωνα (Medioevo). Απετέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά κέντρα της Ιταλίας με το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία του δυτικού κόσμου (έτος ίδρυσης 1088).

Μια πολύ γοητευτική πτυχή της ιστορίας της ιταλικής αυτής πόλης είναι οι παλιές αριστοκρατικές οικογένειές της.

Μία από τις πιο παλιές οικογένειες της αριστοκρατίας της Bologna είναι οι Asinelli. Η συγκεκριμένη οικογένεια αποτελούσε μια από τις φατρίες των Γιβελλίνων2 της Bologna κατά την περίοδο του Μεσαίωνα.

Είχε στην ιδιοκτησία της τον περίφημο πανύψηλο πύργο (la torre) που δεσπόζει ακόμα και σήμερα επιβλητικά πάνω από την πόλη. Ο πύργος των Asinelli και ο πύργος Garisenda αποτελούν σήμερα τα σύμβολα της Bologna.

Άλλες μεσαιωνικές αριστοκρατικές οικογένειες της πόλης είναι οι Γουέλφοι3 Azzoguidi, Prendiparte, Guidozagni, Galluzzi και οι Γιβελλίνοι Uguzzoni. Τα μέλη των παραπάνω οικογενειών συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή της πόλης.

Μια άλλη πολύ σημαντική παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Bologna είναι οι Scappi. Η οικογένεια αυτή παρέμεινε στο προσκήνιο μέχρι τους νεότερους χρόνους. Δύο από τα μέλη της συμμετείχαν σε Σταυροφορίες, ενώ από τους κόλπους της προήλθαν δυο πανεπιστημιακοί καθηγητές, αρκετοί στρατιωτικοί και ένας επίσκοπος.

Όλες οι παραπάνω οικογένειες είχαν στην ιδιοκτησία τους πύργους, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα και σήμερα και αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα της Bologna.

Σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης αποτελούν οι λεγόμενες «famiglie senatorie» (συγκλητικές οικογένειες). Πρόκειται για 50 οίκους ευγενείας που συμμετείχαν στη Σύγκλητο της Bologna από το 1466 ως το 1797.

Η πιο σημαντική οικογένεια απ’ όλες είναι χωρίς αμφιβολία οι Bentivoglio, οι οποίοι ήταν οι απόλυτοι αφέντες της πόλης (Signori) από το 1401 ως το 1506. Μέχρι που ο Πάπας Ιούλιος Β’ τους εξόρισε από την Bologna.

Άλλες συγκλητικές οικογένειες ήταν οι Albergati, οι Azzolini, οι Bolognini, οι Caccianemici, οι Facchinetti, οι Magnani, οι Pepoli, κ.α.

Η ιταλική γλώσσα και κουλτούρα διδάσκεται στις Σχολές Καπάτου από το 1983. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα στο 210 38 03 355.

 

1 Ανεξάρτητη πόλη – κράτος της Ιταλίας.

2 Υποστηρικτές του μεσαιωνικού οικουμενικού θεσμού του Αυτοκράτορα.

3 Υποστηρικτές του μεσαιωνικού οικουμενικού θεσμού του Πάπα.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.