Οι εκρήξεις του Βεζούβιου

Σχολές Καπάτου Οι εκρήξεις του Βεζούβιου

Οι εκρήξεις του Βεζούβιου γράφτηκαν στην ιστορία. Η ιστορία του ιταλικού ηφαιστείου Vesuvio είναι πολύ παλιά.

Σχηματίστηκε από την ένωση αφρικανικών και ευρασιατικών πλακών. Η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών είναι πηγή ηφαιστειακής ενέργειας και δημιουργίας και άλλων ηφαιστείων στην ιταλική χερσόνησο, όπως είναι η Αίτνα (Etna), το Stromboli, το Vulcano, i Campi Flegrei.

Ο Βεζούβιος αποτελεί ένα μεγάλο και μόνιμο κίνδυνο για τις ιταλικές πόλεις που τον περιτριγυρίζουν, και ιδιαίτερα για τη Νάπολη.

Η πιο γνωστή έκρηξή του σε παγκόσμιο επίπεδο συνέβη το 79 μ.Χ.. Η έκρηξη κατέστρεψε τις ιταλικές πόλεις Πομπηία (Pompei) και Ercolano και αριθμούσε περίπου 16.000 θύματα.

Το 1906, μια νέα καταστροφική έκρηξη προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων με τη βροχή της στάχτης, γι’ αυτό και ονομάστηκε «η έκρηξη της νέας Πομπηίας».

Στις 18 Μαρτίου του 1944, κατά τη διάρκεια της κατοχής των συμμαχικών δυνάμεων, ξεκίνησε η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Βεζούβιου.

Οι εκρήξεις του Βεζούβιου ήταν επαναλαμβανόμενες και ισχυρές, με αποτέλεσμα η κόκκινη λάβα να κατακλύσει όλη τη γύρω περιοχή.

Οι στάχτες και τα αέρια εκσφενδονίστηκαν σε ύψος περίπου 1000 μέτρων. Αυτό το γεγονός προκάλεσε για άλλη μια φορά το θάνατο πολλών ανθρώπων, κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Έντεκα ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, το ηφαίστειο σταμάτησε τη δραστηριότητά του.

Osservatorio Vesuviano

Ο βασιλιάς των δυο Σικελιών Ferdinando Secondo di Borbone, δημιούργησε το παρατηρητήριο του ηφαιστείου (Osservatorio Vesuviano) στη ναπολιτάνικη συνοικία Fuori Grotta.

Αποτελεί το παλιότερο ηφαιστειακό παρατηρητήριο του κόσμου και σήμερα είναι ένα πραγματικό μουσείο, πυρήνας μελετητών, επιστημόνων, επισκεπτών και τουριστών, καθώς είναι ανοικτό στο κοινό.

Δέχεται πολύ συχνά επισκέψεις από σχολεία και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Εκεί, η ιστορία αυτού του διάσημου ιταλικού ηφαιστείου απεικονίζεται με ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες, βιβλία, εγχειρίδια, παλιά επιστημονικά εργαλεία και φωτογραφίες.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα από το 1983.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την προετοιμασία για σπουδές στα Πανεπιστήμια και στις διάφορες σχολές στην Ιταλία.

Στα τμήματα αυτά (ΑΕΙ) εκτός από την εκμάθηση της γλώσσας, γίνονται και μαθήματα της ειδικής ορολογίας που αφορούν στον επιλεγμένο τομέα του κάθε σπουδαστή.

Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα ιταλικών καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.