Ο ζωγράφος Diego Velázquez

Σχολές Καπάτου Ο ζωγράφος Diego Velázquez

Ο ζωγράφος Diego Velázquez είναι γνωστός και ως Diego Rodríguez de Silva y Velázquez.

Γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Siviglia της Andalusia στις 6 Ιουνίου 1599 και πέθανε στην ισπανική πρωτεύουσα Madrid, στις 6 Αυγούστου 1660. Ο πατέρας του ήταν πορτογάλος.

Ο Diego Velázquez είναι ο πιο σημαντικός ισπανός ζωγράφος της αυλής του παλατιού του βασιλιά Rey Felipe IV, γνωστός και ως Felipe el Grande ή el Rey Planeta.

Βασικά, ήταν εξειδικευμένος στις προσωπογραφίες, αλλά τα έργα του γενικότερα χαρακτηρίζονται από μεγάλη εκφραστικότητα. Πολλές από τις προσωπογραφίες που δημιούργησε, αναπαριστούν τον προαναφερθέντα βασιλιά Felipe IV.

Από το έργο του Diego Velázquez εμπνεύστηκαν ζωγράφοι του ρεαλιστικού και του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, όπως ο Edouard Monet. Μετέπειτα, άλλοι πιο σύγχρονοι ζωγράφοι, όπως οι ισπανοί Pablo Picasso, Salvador Dali, Goya καθώς επίσης και ο αγγλοσάξονας Francis Bacon, βάπτισαν την εμπειρία τους σε έργα του ισπανού ζωγράφου Diego Velázquez.

Αξίζει να αναφέρουμε το έργο του “Vieja friendo huevos” (γριά που τηγανίζει αυγά). Ο πίνακας βρίσκεται στην πινακοθήκη της Σκωτίας, National Gallery of Scotland. Ένας πίνακας φτιαγμένος με λάδι, με διαστάσεις 100,5 x 1119,59 που ο ζωγράφος εμπνεύστηκε όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Κοιτάζοντας το συγκεκριμένο έργο, ο καθένας αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ζωγράφο που δίνει μεγάλη σημασία στη φωτεινότητα των προσώπων. Αναπαριστά ένα αγόρι που κρατά στο δεξί του χέρι ένα πεπόνι και, στο αριστερό ένα μπουκάλι λάδι. Επίσης, στο τραπέζι παρουσιάζει ένα κόκκινο κρεμμύδι και πολλά σκεύη. Το χρώμα του φωτός που πέφτει από ψηλά, σημαδεύει τα πρόσωπα του έργου. Τα φωτίζει όπως αυτός ξέρει να κάνει τόσο καλά. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι οι πινελιές που δίνει στις πτυχές των ρούχων.

Η λεπτομέρεια και η τελειότητα του πίνακα χαρακτηρίζουν την ικανότητα του ζωγράφου Diego Velázquez, από τη νεαρή του ηλικία.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.