Ο Ιταλός συνθέτης Vincenzo Bellini

Σχολές Καπάτου Ο Ιταλός συνθέτης Vincenzo Bellini

Ο Ιταλός συνθέτης Vincenzo Bellini γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini.

Γόνος οικογένειας με παράδοση στη μουσική. Ο πατέρας του Rosario, ήταν καθηγητής μουσικής και ο παππούς του διάσημος μουσικός θρησκευτικών έργων, ο οποίος και τον μύησε στην τέχνη της μουσικής.

Μεγάλωσε με τη μουσική και σε ηλικία 5 χρόνων, άρχισε να μελετά clavicembalo (είδος παλαιού πιάνου). Ήδη στα επτά του έγραψε τρεις εκκλησιαστικές συνθέσεις για τη γιορτή των Χριστουγέννων του 1803 στην Κατάνια.

Κατόπιν, ο Ιταλός συνθέτης Vincenzo Bellini μετακόμισε στη Napoli όπου συνέχισε τη μουσική του πορεία, με τον δάσκαλό του, Nicola Antonio Zingarelli.

To 1827 παρουσίασε το έργο του “ Il pirata” (ο πειρατής) στη Σκάλα του Μιλάνο (Teatro alla Scala), με μεγάλη επιτυχία.

Το 1829, η επιτυχία συνεχίζεται με το έργο “La straniera” (η ξένη). Ακολούθησε το έργο “Zaira” στο Teatro Ducale di Parma, το σημερινό Teatro Regio di Parma. Αντιθέτως, αυτό το έργο δεν είχε απήχηση στο κοινό, γιατί δεν ήταν προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις μιας επαρχιακής πόλης.

Τα αντιπροσωπευτικά έργα του που άρεσαν περισσότερο, ήταν εκείνα που έγραψε για το κοινό του Μιλάνο. Οι συνθέσεις “La Sonnambula”, “Norma” παρουσιάστηκαν το 1831.

Στη συνέχεια,  μετακόμισε στο Παρίσι, όπου παρουσίασε το έργο του “I Puritani” στο Théâtre des Italiens (Θέατρο των Ιταλών), με τεράστια επιτυχία.

Ενώ ετοιμαζόταν να ανεβάσει μια σύνθεσή του στη γαλλική γλώσσα στο Teatro dell’Opera di Parigi, αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε, σε ηλικία 33 χρονών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμήν του, τυπώθηκε χαρτονόμισμα 5000 ιταλικών λιρών με την προσωπογραφία του.

Στην Κατάνια, το όνομά του βρίσκεται παντού :

·         στο Teatro Vincenzo Bellini

·         στο Museo Civico Belliniano, που ήταν το πατρικό του σπίτι. Τώρα στο μουσείο εκτίθενται τα προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και το πιάνο του αδερφού του, όπου του άρεσε να εξασκείται.

·         στην εκκλησία Chiesa di San Nicolò l’Arena, όπου μάθαινε και έπαιζε μουσική με τον παππού του Vincenzo Tobia.

·         στην Cattedrale di Sant’Agata όπου υπάρχει και ο μαρμάρινος τάφος του συνθέτη ονομαζόμενος με το παρατσούκλι Cigno, λόγω της κινητικότητάς του στη σκηνή.

·         στην Piazza Stesicoro, όπου στήθηκε ένα άγαλμά του πάνω σε 7 σκαλοπάτια που συμβολίζουν τις 7 νότες του πενταγράμμου.

·         στη villa Bellini, τον δημόσιο τοπικό κήπο.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την Ιταλική γλώσσα και την κουλτούρα. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.