Ο καφές εσπρέσο

Σχολές Καπάτου Ο καφές εσπρέσο

Ο καφές εσπρέσο της Ιταλικής χερσονήσου

Ο καφές εσπρέσο σερβίρεται σε πολλές παραλλαγές. Το λιμάνι της Τεργέστης διακινούσε το γενικό εμπόριο του καφέ εσπρέσο.

Η πόλη είναι ονομαστή για τα καταστήματα – καφεκοπτεία της (di torrefazione) και τα υπέροχα μπαρ της.

Όπως π.χ. το καφέ με τους καθρέφτες (Caffè degli specchi), που βρίσκεται στη πλατεία της Τεργέστης (Unità d’ Italia). Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει υπέροχο cappuccino.

Στη Padova, μπορεί κανείς να απολαύσει τον εσπρέσο, στο Caffè padovano βασισμένος στη συνταγή του Francesco Pedrocchi, ιδρυτή του ιστορικού caffè bar. Στο Μιλάνο, πίνουμε τον καφέ Moccaccino. Στη Valle d’ Aosta, στα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας, στο τρίγωνο Ιταλίας – Γαλλίας – Ελβετίας, ο παραδοσιακός τους καφές είναι ο Caffè alla Valdostana.

Γνωστός για την grolla, μία καφετιέρα με πολλαπλά στόμια, από τα οποία σερβίρεται κάθε μέλος της παρέας.  Όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι με τους φίλους. Έτσι απολαμβάνουν τον καφέ! (ο καφές της φιλίας). Είναι ένας ζεστός εσπρέσο, με ζάχαρη, λεμόνι, γαρύφαλλο, κανέλα, ένα είδος ούζου με γλυκάνισο (grappa) ή λικέρ κέδρου (ginepro) και ζάχαρη για να καραμελώσει!

Στο νομό Piemonte ο καφές εσπρέσο που σερβίρεται είναι ο λεγόμενος Bicerin torinese, με βάση τον εσπρέσο, με ζεστή σοκολάτα και υγρή σαντιγί που σχηματίζουν 3 ξεχωριστά γευστικά επίπεδα στο φλιτζάνι. Συνοδεύεται από μπισκότα καλαμποκιού (pasta di meliga).

Στη Liguria, στη πόλη Livorno ο καφές που σερβίρεται είναι ο καφές του Λιβόρνο (Ponce alla livornese), με ρούμι και λεμόνι.

Στην πόλη Fano φτιάχνεται ο καφές Moretta Fanese. Τον απολαμβάνουν συνήθως το απόγευμα. Ένας δυνατός εσπρέσο, πολύ γλυκός, με ζεσταμένο γλυκάνισο, ζάχαρη και ρούμι.

Ο καφές εσπρέσο στο νότιο μέρος της ιταλικής χερσονήσου 

Στο νότιο μέρος της ιταλικής χερσονήσου ο καφές που συνηθίζουν να πίνουν είναι ο καφές της Νάπολη (Caffè napoletano). Είναι ένας εσπρέσο με κρέμα φουντούκι.

Επίσης, στην νότιο Ιταλία, στο Salento συνηθίζεται ο Caffè alla salentina. Ένας εσπρέσο με παγωμένο σιρόπι γάλακτος αμυγδάλου σε κύβους.

Στη Σαρδηνία ο εσπρέσο συνοδεύεται με κουλουράκια που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς και σταφίδες (papassini sardi).

Στη νότια Καλαβρία, ο παραδοσιακός καφές είναι, ο καφές της Καλαβρία (Caffe calabrese), εσπρέσο με μπράντι και γλυκόριζα.

Τέλος, στη Σικελία σερβίρεται ο καφές εσπρέσο που συνοδεύεται  από το παραδοσιακό γλυκό cannoli, γεμισμένο με ανθότυρο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, προσφέρονται στις Σχολές μας παιδικά τμήματα για την ιταλική, την κινεζική, την ισπανική και τη γερμανική γλώσσα. Με λίγες ώρες παρακολούθηση την εβδομάδα, έμπειρους καθηγητές, ευχάριστο κλίμα και επιλεγμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες βάσεις, για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον τους.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Q6cnwZy8Jvc

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.