Ο «Σωτήρας του Κόσμου»

Σχολές Καπάτου Ο «Σωτήρας του Κόσμου»

Ο «Σωτήρας του Κόσμου», το τελευταίο έργο του Leonardo Da Vinci, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στο ένα χέρι μια ουράνια σφαίρα ενώ το άλλο είναι υψωμένο, δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Christie’s στις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η τιμή πώλησης υπολογιζόταν να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά το έργο πωλήθηκε στα 450,3 εκατομμύρια δολάρια μαζί με τους φόρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία και προκάλεσε τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα όσων παρευρίσκονταν στην αίθουσα του οίκου Christie’s. Για πολλά χρόνια ο πίνακας δεν θεωρείτο αυθεντικός, αλλά ειδικοί που τον εξέτασαν ανέτρεψαν αυτή την εκτίμηση.  Ο Λοΐζ Γκουζέρ, συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christie’s για την αμερικανική ήπειρο. Παρουσιάζοντας τον πίνακα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο». Πριν από την πώληση, ο πίνακας εκτέθηκε στο Χονγκ Κονγκ, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λονδίνο. Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθεί και ο πίνακας «Εξήντα Μυστικοί Δείπνοι» του Άντι Γουόρχολ που απεικονίζει 60 φορές τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι. Η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Μπορεί κανείς να κρίνει τη σημασία της πώλησης, εάν αναλογιστεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας Γυναίκες της Αλγερίας του Πικάσο, ο οποίος είχε αγοραστεί σε δημοπρασία το Μάιο του 2015 έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο άγνωστος αγοραστής κατάφερε να κατοχυρώσει το έργο, τηλεφωνικά, ύστερα από μάχη προσφορών που κράτησε είκοσι λεπτά. Επρόκειτο για τον τελευταίο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη. Ο «Σωτήρας του Κόσμου» είχε πωληθεί το 1958 σε δημοπρασία στο Λονδίνο για 60 δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν ήδη περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους βρισκόταν εν ζωή. Εκτός από το «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα. Γενικά, είναι πλέον πολύ σπάνιο να δημοπρατούνται έργα παλαιότερα του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά ντε Πουρτέρ, τον υπεύθυνο για τους παλαιούς πίνακες ζωγραφικής του οίκου, ο πίνακας, που χρονολογείται από το 1500 και έχει συντηρηθεί, ανήκε σε ευρωπαίο συλλέκτη.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.