Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στη Σικελία

Σχολές Καπάτου Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στη Σικελία

Τα αρχαία θέατρα της Σικελίας ακολουθούν την ίδια αρχιτεκτονική με εκείνα του ελλαδικού χώρου. Βρίσκονται στις πόλεις με τη μεγαλύτερη ελληνική επιρροή στο ιταλικό νησί, όπως Akragas, Catania, Akrai, Eraclea, Minoa, Tindari. Ακόμα και σε κέντρα που είχαν επηρεαστεί από την ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική.

Το σημαντικότερο θέατρο βρίσκεται στην ιταλική πόλη Taormina (Tauromenion) και χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή. Η κατασκευή του άρχισε τον 3ο αιώνα Π.Χ. κάτω από την κυριαρχία του Gerone II (Ierone II), που ήταν τύραννος των Συρακουσών από το 207 μέχρι το 215 Π.Χ. Είναι το δεύτερο πιο παλιό θέατρο της Σικελίας, μετά από το θέατρο της πόλης των Συρακουσών.

Οι Ρωμαίοι, κατά την αυτοκρατορική κυριαρχία, επέφεραν διάφορες αλλαγές στο χώρο. Βασικά, το μεγάλωσαν και ύψωσαν περιμετρικούς τοίχους. Οι αλλαγές αυτές έγιναν για την καλύτερη διεξαγωγή των venetiones, δηλαδή των αγώνων με τους μονομάχους (gladiatori) ενάντια σε άγρια ζώα. Όμως, ο χώρος της ορχήστρας παρέμεινε ανέγγιχτος.

Η χωρητικότητα στους αρχαίους χρόνους ήταν περίπου 10.000 ατόμων, ενώ σήμερα είναι 5.400. Είχε μια τέλεια ακουστική, που ακόμη και σήμερα είναι αναμφισβήτητα τρομακτική.

Το θέατρο χωρίζεται σε διάφορα μέρη και είναι τα εξής: η σκηνή (la scena), η πλατεία (la platea), οι στοές (i portici) και οι σκάλες (le scale).

Πρόκειται για το πιο γνωστό θέατρο σε όλο τον κόσμο και αποτελεί έναν ιδιαίτερα διάσημο προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Από εδώ, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα θεϊκό θέαμα.

Ατενίζει από ψηλά το λευκό χρώμα των κορυφών της Αίτνας (Etna), που είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με το γαλάζιο χρώμα του ουρανού, το μπλε της θάλασσας και φυσικά το πράσινο των κοιλάδων της περιοχής με τα δέντρα και τη βλάστηση.

Ένα ταξίδι στη Σικελία και φυσικά η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Taormina αφήνουν τις καλύτερες αναμνήσεις στον επισκέπτη.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα από το 1983. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.