Τα ιταλικά μακαρόνια φούρνου (la pasta al forno) είναι τα αγαπημένα των Ιταλών. Ειδικά, οι Ιταλοί που έχουν μια ηλικία πάνω από τα 30 περίπου, τα αγαπούν ιδιαίτερα.
Τα προτιμούν από τα spaghetti alla carbonara και από τα spaghetti al pomodoro (σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας).
Η pasta al forno είναι το σύμβολο του κυριακάτικου τραπεζιού. Είναι ένα πρώτο πιάτο (primo piatto) που τρώγεται και την άλλη μέρα, δεν πετιέται.
Αντιπροσωπεύει την pasta της ιταλικής παράδοσης και αποτελεί το μοναδικό πιάτο που ενώνει όλους τους Ιταλούς.
Απαιτείται όμως αρκετή ώρα για την προετοιμασία της σάλτσας και, στη συνέχεια πρέπει να γίνουν οι διάφορες στρώσεις της pasta.
Βέβαια, όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο, η κουζίνα ευωδιάζει από τη σάλτσα με τα μπαχαρικά (gli aromi).
Η συνταγή των μακαρονιών έχει διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή.
Στην Emilia Romagna, στη Bologna του ιταλικού βορρά, η συνταγή έχει μακαρόνια από αυγά (pasta all’uovo), σάλτσα με κιμά (ragù alla bolognese), το ιταλικό κεφαλοτύρι (parmigiano Reggiano), μπεσαμέλ (besciamella) και βούτυρο.
Στη Νάπολη της Νότιας Ιταλίας, η συνταγή διαφέρει. Η pasta δεν έχει αυγά, το ragù έχει μόνο σάλτσα ντομάτας, μικρά μπιφτέκια (polpette), ανθότυρο (ricotta) ή μυζήθρα (pecorino), ή διάφορα άλλα τυριά.
Στην περιοχή των βουνών Appennini, η σάλτσα περιέχει μανιτάρια (funghi) porcini ή tartufo με τυρί pecorino.
Στην ιταλική Liguria, έχουμε τη σάλτσα με βασιλικό και κουκουνάρι (salsa al pesto).
Στη βόρεια Ιταλία, στην πόλη Treviso, βάζουν κόκκινο ραδίκι (radicchio rosso), που είναι πολύ νόστιμο.
Τα λαζάνια φούρνου (lasagne da fornél), είναι άλλη μια παραδοσιακή συνταγή για τα ιταλικά μακαρόνια φούρνου.
Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή των βουνών Dolomiti με lasagna ή pappardelle με καρύδια, κουκουνάρι, μήλα, κανέλα, σταφίδες και ζάχαρη.
Στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, έχουμε τα lasagna di pane carasau, όπου το συγκεκριμένο ψωμί carasau έχει αντικαταστήσει την pasta από αυγά.
Στη νότια Ιταλία αγαπούν τα μακαρόνια στο σαγανάκι (pasta nel coccio, il taganum) και όχι τόσο τα στριφτά μακαρόνια.
H pasta στη Σικελία είναι τυλιχτή (pasta frolla). Αυτή η συνταγή περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στο έργο Gattopardo του Tomasi di Lampedusa. Ονομάζεται timballi di maccheroni.
Αυτό το πιάτο ήταν ο πρωταγωνιστής από όλα τα πρώτα πιάτα της αριστοκρατικής Σικελίας, κατά την εποχή της παλιγγενεσίας (Risorgimento) της Σικελίας.
Επισκεφθείτε την Ιταλία και θα μπορέσετε να παραγγείλετε κι εσείς την αγαπημένη σας μακαρονάδα.
Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε τα ιταλικά. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα που ξεκινούν στο 210 38 03 355.