Ο Jacob Jonas Björnståhl ήταν Σουηδός ελληνιστής, περιηγητής, χρονογράφος και μελετητής του ανατολικού πολιτισμού.

Ο Jacob Jonas Björnståh γεννήθηκε στη Σουηδία στις 23 Ιανουαρίου του 1731 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουλίου του 1779. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Uppsala, όπου  το 1757 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε το πτυχίο φιλολογίας. Στη συνέχεια της πορείας του, έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στη Σουηδία και από το 1765 ήταν πια καθηγητής ανατολικών σπουδών.

Βασικά, στο διάστημα από το 1767 έως το 1779, ο Jacob Jonas Björnståh έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολή. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε τη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Επίσης, τη μονή Βαρλαάμ καθώς και τη μονή Βυτουρά. Συγκεκριμένα, στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών αυτών, αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη διαφόρων χειρογράφων.

Ο Jacob Jonas Björnståhl κατέγραψε όλες τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και εντυπώσεις, υπό μορφή ημερολογίου, καθώς επίσης και επιστολών. Μάλιστα, αμέσως μετά το θάνατό του, όλο αυτό το έργο του τυπώθηκε σε 4 εντυπωσιακούς τόμους. Βρίσκεται δε ακόμη και σήμερα, στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη της Uppsala, όπου το είχε χαρίσει ο ίδιος.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης των μετέπειτα Σουηδών ελληνιστών. Επίσης, σηματοδοτεί την αφετηρία του ρεύματος φιλελληνισμού στη χώρα του, τη Σουηδία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.