Για τη στήλη μας «γλώσσα και πολιτισμός», προτείνουμε ένα ποίημα του V. Cardarelli, που αναφέρεται στη γη της Λιγούριας. Η Liguria είναι ένας νομός που έχει τις ρίζες του στη γενοβέζικη διάλεκτο. Ο νομός Liguria βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και απλώνεται στη θάλασσα της Liguria.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα χωριουδάκια “Cinque Terre”. Καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι, φιλοξενούν πολλούς τουρίστες, κάθε εθνικότητας.

Το πρώτο από τα πέντε χωριά που συναντά κανείς ερχόμενος από τη Genova, είναι το Monterosso. Στα δρομάκια του, τα λεγόμενα caruggi στη γενοβέζικη διάλεκτο, υπάρχει πάντα ένα απλωμένο σκοινί. Έτσι, υψώνοντας το κεφάλι, το βλέμμα του επισκέπτη εστιάζεται στα απλωμένα ρούχα (panni stesi).

Βασικά, πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό της Liguria. Έχει πολύ πράσινο και πολλά φυτά, τα λεγόμενα piante grasse.

Εξάλλου, το χωριό αυτό έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

· Τα σπίτια του έχουν σχεδόν πάντα κλειστές τις πόρτες τους

· Τα δρομάκια του ενώνονται με καμάρες (archetti)

· Έξω από τα σπίτια τοποθετούνται μεγάλες ομπρέλες για να προφυλάσσονται από τον ήλιο.

· Στους δρόμους συναντά κανείς βαρέλια (pampini), γιατί η Liguria είναι η γη του κρασιού. Μάλιστα, το εξεζητημένο κρασί τους είναι ονομαστό (schiachetrà)

· Πολλές πινακίδες στους δρόμους σε κατευθύνουν προς τη θάλασσα.

LIGURIA

È la Liguria una terra leggiadra.

Il sasso ardente, l’argilla pulita,

S’avvivano di pampini al sole.

È gigante l’ulivo. A primavera

Appar dovunque la mimosa effimera.

Ombre e sole s’alternano

Per quelle fonde valli

Che si celano al mare,

Per le vie lastricate

Che vanno in su, fra campi di rose,

Pozzi e terre spaccate,

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355