Η επανάσταση των γαριφάλων

Σχολές Καπάτου Η επανάσταση των γαριφάλων

Η επανάσταση των γαριφάλων

Η επανάσταση των γαριφάλων γιορτάζεται στην Πορτογαλία στις 25 Απριλίου. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1960, η Πορτογαλία διέθετε ακόμα μερικές αποικίες στην Αφρική και την Ασία. Οι δυο μεγαλύτερες απ’ αυτές ήταν η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη. Οι οποίες ήταν κατάλοιπα του παλαιού αποικιακού κράτους, που είχε οικοδομηθεί τον 15ο και 16ο αιώνα.

Στην Πορτογαλία, υπήρχε ένα καθεστώς που προσπαθούσε να κρατηθεί στην εξουσία προβάλλοντας το αποικιακό μεγαλείο της χώρας. Επιπλέον, στην Πορτογαλία της δεκαετίας του 1960, δεν παρατηρήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, όπως συνέβη λ.χ. στη γειτονική Ισπανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανέλιξη μιας κοινωνικής ομάδας που αναζητούσε τη διασύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Το μήνυμα της αποαποικιοποίησης των δεκαετιών του 1950 και 1960 δεν άργησε να φτάσει στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο πόλεμος της Πορτογαλίας με τα εκεί αντιαποικιακά κινήματα είχε ήδη κοστίσει 11.000 νεκρούς. Επίσης, απορροφούσε πάνω από το 40% του προϋπολογισμού της χώρας. Το καθεστώς στην Πορτογαλία εξακολουθούσε να πιστεύει πως αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των Πορτογάλων που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Όμως, αρνιόταν να παραδεχθεί πως ο πόλεμος αυτός δεν είχε καμία προοπτική.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν τυχαίο το ότι οι αντιδράσεις προήρθαν κυρίως από το στρατό. Ο στρατηγός António de Spínola ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε συγκεκριμένη άποψη. Δηλαδή, πως έπρεπε να βρεθεί σύντομα μια πολιτική λύση στο πρόβλημα του αδιέξοδου πολέμου. Ήδη από τον Μάρτιο του 1974 είχαν παρατηρηθεί οι πρώτες αντιδράσεις.

Η επανάσταση των γαριφάλων κι ο εορτασμός

Τελικά, στις 25 Απριλίου 1974, η ομάδα «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» (Movimento das Forças Armadas) κατέλαβε, σχεδόν αναίμακτα, την εξουσία. Το κίνημα αυτό το στήριξαν κυρίως νεαροί, χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί του πορτογαλικού στρατού. Οι στρατιώτες έβαλαν γαρίφαλα στις κάννες των όπλων τους και περιφέρονταν στη Λισαβόνα. Υπό τις επευφημίες του πληθυσμού που είχε ξεχυθεί στους δρόμους γιόρταζαν το τέλος μιας εποχής.

Έτσι, λοιπόν, καθιερώθηκε ο όρος «Επανάσταση των Γαριφάλων» (Revolução dos Cravos). Πράγματι, Η επανάσταση των γαριφάλων είχε ως αποτέλεσμα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, στο πρότυπο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπρόσθετα, το 1975 η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη και κάποιες άλλες μικρότερες αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=QP3yyl8l3T8

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.