Η κολόνια λεμόνι

Σχολές Καπάτου Η κολόνια λεμόνι

Η κολόνια λεμόνι και η προέλευσή της

Η κολόνια λεμόνι με το ευχάριστο άρωμα και την αντισηπτική δράση είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου.

Η πατρίδα της κολόνιας είναι, φυσικά, η πόλη της Κολωνίας στη Γερμανία. Στην αρχική της επινόηση και παραγωγή εμπλέκονται ονόματα διαφόρων εθνικοτήτων. Το σίγουρο είναι ότι πέρασε στη Γαλλία, όπου και παράχθηκε μαζικά στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο πέρασμα που έκανε αυτό το υπέροχο προϊόν από τη Γαλλία, οφείλει και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστό στον κόσμο: «Eau de Cologne».

Η κολόνια λεμόνι στα τουρκικά λέγεται limon kolonyası. Άρχισε να παράγεται μαζικά στην Τουρκία στον ύστερο 19ο αιώνα. Το αρχικό όνομα στα τουρκικά ήταν «odikolon», παραφθορά της γαλλικής ονομασίας του προϊόντος. Γρήγορα όμως, αντικαταστάθηκε από το «kolonya», όπως αποκαλείται και η πόλη Κολωνία στα τουρκικά. Φυσικά, τα εργοστάσια παρήγαγαν και, εξακολουθούν να παράγουν, αρκετά είδη κολόνιας. Το είδος, όμως, που έγινε «viral», με το λεξιλόγιο της δικής μας εποχής, ήταν η κολόνια λεμόνι.

Η κολόνια λεμόνι στην καθημερινότητα

Από το  δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η κολόνια λεμόνι έγινε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας στην Τουρκία. Χρησιμοποιείται στα σπίτια όταν έρχονται επισκέπτες. Έγινε δημοφιλής και στα εστιατόρια. Αφού πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό, ο σερβιτόρος στέκεται στην έξοδο και βρέχει τα χέρια του πελάτη με κολόνια λεμόνι. Ακόμα και στα υπεραστικά λεωφορεία, τα οποία όλα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες στην Τουρκία, βρήκε τη χρήση της. Μόλις ξεκινήσει το λεωφορείο για τη μακρινή του διαδρομή, ο συνοδός (muavin) περνά από όλους τους επιβάτες ρίχνοντας στα χέρια τους κολόνια λεμόνι. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από κάθε στάση μεγάλης διάρκειας που κάνει το λεωφορείο. Τα τελευταία χρόνια, κάποιες εταιρείες περιωπής έχουν αντικαταστήσει την κολόνια λεμόνι με βρεγμένο, αντισηπτικό μαντηλάκι.

Την εποχή του κορωνοϊού, η κολόνια λεμόνι, η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς ένα προϊόν λαϊκής κατανάλωσης στην Τουρκία, έγινε ανάρπαστη λόγω της αντισηπτικής της δράσης. Την εποχή που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πλήττονται από τον κορωνοϊό, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά έλλειψη αυτού του προϊόντος στα σουπερμάρκετ. Και για πρώτη φορά, σχηματίστηκαν ουρές μπροστά από αρωματοπωλεία για την αγορά επαρκών ποσοτήτων.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=t5AR0zBS_BU

https://www.youtube.com/watch?v=H2t6TC8yS74

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.