Η πίτα pasqualina

Σχολές Καπάτου Η πίτα pasqualina

Η πίτα pasqualina (La torta pasqualina)

Η πίτα pasqualina (La torta pasqualina) είναι μία χαρακτηριστική συνταγή του νομού της Liguria. Κάθε νομός της Ιταλίας έχει τις δικές του γαστρονομικές παραδόσεις. Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών πιάτων, ανάλογα με την περιοχή.

Ένα από αυτά είναι η πίτα pasqualina, χαρακτηριστική συνταγή του νομού της Liguria. Μάλιστα, στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται «torta pasqualinn-a». Αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλες χαρακτηριστικές συνταγές του νομού της Liguria είναι η τυρόπιτα focaccia, το γλυκό pandolce και η σάλτσα βασιλικού pesto.

Η πίτα pasqualina είναι λοιπόν μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα με φύλλο. Βασικά, συναντάται και σε πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας, σε διάφορες παραλλαγές. Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη την παρασκευάζουν σαν γλυκιά πίτα. Η πίτα pasqualina ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται κυρίως την ημέρα του Πάσχα.

Η πίτα pasqualina κι η συνταγή της

Οι πρώτες αναφορές στη συγκεκριμένη συνταγή ξεκινούν ήδη από τον XVI αιώνα. Πράγματι, ο ανθρωπιστής Ortensio Lando την καταγράφει στον κατάλογο των γαστρονομικών εφευρέσεων. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι του άρεσε να την τρώει, όπως αρέσει το μέλι στην αρκούδα.

Η πίτα pasqualina, είναι μια πίτα της άνοιξης, που συνοδεύει κυρίως το γεύμα στα πικνίκ της εξοχής της Liguria. Η γέμισή της περιέχει όλα τα λαχανικά που φυτρώνουν την άνοιξη. Πιο συγκεκριμένα, αγγινάρες (carciofi), αρακά (piselli), σπανάκι (spinaci), κρεμμυδάκια (cipollina) και τυρί parmigiano reggiano. Επίσης, περιέχει διάφορα αρωματικά, όπως μαντζουράνα και μοσχοκάρυδο (noce moscato).

Σύμφωνα με την συνταγή, τα φύλλα ζυμώνονται όπως φτιάχνονται οι παραδοσιακές πίτες, χωρίς μαγιά. Μάλιστα, τα παλιά τα χρόνια, έστρωναν και άπλωναν 33 φύλλα ζύμης, όσα και τα χρόνια του Χριστού. Για τη γέμισή της, χρησιμοποιούσαν διάφορα χορταρικά, όπως σέσκουλα (bielola) και σπανάκι (spinaci). Επίσης, πρόσθεταν χτυπημένα αυγά στη ζύμη, αλάτι και τριμμένο τυρί. Τέλος, λόγω φτώχειας, έβαζαν ολόκληρα βραστά αυγά, μόνο όταν προοριζόταν για το γιορτινό τραπέζι.

Η  πίτα pasqualina είναι ιδιαίτερα γευστική και αρκετά χορταστική, λόγω της μεγάλης ποικιλίας υλικών που περιέχει.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια παραλλαγή της πίτας pasqualina είναι η torta fee που, σύμφωνα με την παράδοση, έχει σαν βάση το γενοβέζικο τυρί prescinsêua.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=fjhYb_gphzU

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.