Η παραδοσιακή focaccia της Γένοβας

Σχολές Καπάτου Η παραδοσιακή focaccia της Γένοβας

Η παραδοσιακή focaccia της Γένοβας της Λιγουρίας (Liguria) είναι γνωστή σε όλη την ιταλική χερσόνησο. Η παραδοσιακή focaccia στη γενοβέζικη διάλεκτο λέγεται «fügassa». Η πόλη της Γένοβας φημίζεται για τη focaccia της. Ο εργαζόμενος Γενοβέζος το πρωί, πριν αρχίσει τη δουλειά του και αφού έχει πιει έναν espresso στο σπίτι του, αγοράζει από το φούρνο της γειτονιάς του ένα τετράγωνο ή μακρόστενο κομμάτι focaccia.

Ανάλογα με τα γούστα του καθενός η παραδοσιακή focaccia μπορεί να είναι γαρνιρισμένη με ρίγανη, με κρεμμύδια ή με φρέσκια κόκκινη ντομάτα ή ακόμα και με αντζούγιες. Συνήθως, η παραδοσιακή focaccia έχει πάχος 2 εκατοστά και στην επιφάνειά της φαίνεται το παρθένο λάδι μέσα στις «λακουβίτσες» της. Πολλές φορές είναι πασπαλισμένη με αλάτι χονδρό, που το βλέπεις να «καθρεφτίζεται» στην επιφάνειά της.

Οι ποικιλίες είναι πολλές μέσα σε μαύρες μεγάλες λαμαρίνες. Οι πιο τολμηροί Γενοβέζοι την απολαμβάνουν βουτώντας την σε ένα ποτηράκι λευκό κρασί. Φυσικά, όχι πολύ, γιατί είναι πρωί ακόμα. Είναι μία συνήθεια των Γενοβέζων που κρατά από το 1500. Δεν μπορείς να λέγεσαι Γενοβέζος αν δεν έχεις μεγαλώσει τρώγοντας focaccia.

Η παραδοσιακή focaccia της Γένοβας τρώγεται ζεστή ακριβώς την ώρα που βγαίνει από το φούρνο. Τότε μόνο είναι λαχταριστή. Πολλοί την προτιμούν τραγανή, άλλοι όμως μαλακή. Οι ειδικοί τη φτιάχνουν ελαφριά, ώστε να είναι εύκολη στη χώνεψη. Επίσης, η focaccia είναι το σάντουιτς των παιδιών. Αυτή είναι που συντροφεύει τον κάθε μαθητή στα διαλείμματα του σχολείου. Ένα μεγάλο κομμάτι focaccia, κομμένο στη μέση, που συμπληρώνεται με mozzarella, ή με prosciutto cotto ή με prosciutto crudo.

Η επιτυχία της focaccia για το φούρνο της γειτονιάς δεν είναι εύκολο πράγμα. Απαιτεί  χρόνο, δουλειά, τρόπο και συνεχή ζυμώματα. Φυσικά κι ένα πολύ καλό ψήσιμο. Ολόκληρη η διαδικασία ετοιμασίας της διαρκεί 8 ώρες.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=BBQlJtXW3Tw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.