Η τουρκική κολόνια λεμόνι

Σχολές Καπάτου Η τουρκική κολόνια λεμόνι

Η τουρκική κολόνια λεμόνι κι η δημιουργία της

Η τουρκική κολόνια λεμόνι έχει ως βασικά της συστατικά το οινόπνευμα, το νερό και την εσάνς λεμονιού.

Οι Τούρκοι αξιοποίησαν το λεμόνι, το θαυμάσιο αυτό εσπεριδοειδές, κι έφτιαξαν μια αγαπημένη κολόνια με πολλές χρήσεις. Το άρωμα του λεμονιού δίνει απλόχερα μια αίσθηση απαράμιλλης φρεσκάδας κι αναζωογόνησης.

Κατά τον 16ο αιώνα, κι επί Αbdülhamit του Β’, η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά με τα eau de cologne. Έτσι το ροδόνερο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως τότε έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ουσιαστικά, θα παραχθεί τότε ο πρόδρομος της σημερινής κολόνιας λεμόνι. Μια κολόνια που ήταν αποτέλεσμα ανάμειξης πορτοκαλιού, περγαμόντου, λεμονιού και θυμαριού. Δε θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως άρωμα, αλλά και για την καταπολέμηση στομαχικών αδιαθεσιών.

Το 1920 ο Eyüp Sabri Tüncer θα ξεκινήσει να παράγει τη σημερινή κολόνια λεμόνι σε ένα μικρό μαγαζί στην Άγκυρα. Ενημερώνει με φυλλάδια τους πελάτες του για τα οφέλη της και δίνει δωρεάν δείγματα κολόνιας. Η, εταιρεία πια, Tüncer αποτελεί πλέον το διασημότερο όνομα στην πώληση κολόνιας στην Τουρκία.

Η τουρκική κολόνια λεμόνι κι η χρήση της

Σήμερα η τουρκική κολόνια λεμόνι χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Συγκεκριμένα, προσφέρεται στους επισκέπτες όταν έρχονται για επίσκεψη προκειμένου να δροσίσουν και να φρεσκάρουν τα χέρια τους πριν από το γεύμα. Στα εστιατόρια μετά το τέλος του γεύματος προσφέρεται κολόνια λεμόνι ή υγρό μαντηλάκι εμποτισμένο σε κολόνια λεμόνι για τον καθαρισμό των χεριών. Ακόμα δίνεται παραδοσιακά στις μουσουλμανικές γιορτές Ramazan και Kurban Bayramı μαζί με γλυκά, σοκολάτες και λουκούμια στους επισκέπτες. Χρησιμοποιείται ακόμα ως καλλυντικό, αφού είναι αναμφισβήτητη η αίσθηση δροσιάς, απαλότητας κι ευεξίας που προσφέρει στην επιδερμίδα. Χρησιμοποιείται επίσης από τους άντρες, αντί του after shave μετά από το ξύρισμα. Τέλος, θεωρείται και ήπιο αντισηπτικό.

Κάθε τουρκικό σπίτι διαθέτει την κολόνια λεμόνι η οποία συνήθως φυλάσσεται σε διακοσμητικά, γυάλινα μπουκάλια. Στην τουρκική αγορά κυκλοφορούν και παραλλαγές της, με το λεμόνι να έχει αντικατασταθεί από το τριαντάφυλλο και τη λεβάντα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.