Ο γεμιστός κεφτές

Σχολές Καπάτου Ο γεμιστός κεφτές

Ο «İçli köfte», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο γεμιστός κεφτές», είναι ένα από τα πιο γευστικά εδέσματα της τουρκικής κουζίνας. Συνήθως, ο γεμιστός κεφτές καταναλώνεται ως σνακ, καθ’ οδόν, αντί ενός σάντουιτς. Άλλες φορές σερβίρεται ως ζεστό, πρώτο πιάτο σε εστιατόρια.

Όπως πολλά άλλα εδέσματα της οθωμανικής κουζίνας, έτσι και αυτό, έλκει την καταγωγή του από τη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα από την περιοχή του Λιβάνου και της Συρίας. Η παλαιότερη αναφορά σε οθωμανική πηγή είναι αυτή του διάσημου διανοούμενου και ταξιδιώτη Evliya Çelebi, γύρω στα 1680.

Ο γεμιστός κεφτές και οι παραλλαγές του

Ο γεμιστός κεφτές, στο εξωτερικό μέρος του, καλύπτεται από πλιγούρι, στο οποίο προστίθεται αλεύρι στη σωστή δοσολογία. Δηλαδή, όσο φτάνει για να δέσει το μείγμα και να πλάθεται.

Στην αυθεντική συνταγή η γέμιση απαιτεί αρνίσιο κιμά, κάτι που όμως σήμερα σπάνια τηρείται. Στις πλείστες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται βοδινός κιμάς, με τσιγαρισμένα κρεμμύδια. Συχνά, προστίθεται μαϊντανός και κουκουναρόσπορος. Σπανιότερα, σε κάποιες περιοχές στην Ανατολική Τουρκία, υπάρχουν στη γέμιση καρύδια χοντροκομμένα. Σύμφωνα με μια αρκετά διαδεδομένη παραλλαγή, δεν λείπει από τη γέμιση σάλτσα ντομάτας, που μπορεί να είναι από πικάντικη έως αρκετά καυτερή.

Το μυστικό για έναν καλό, αυθεντικό γεμιστό κεφτέ βρίσκεται στο σωστό πλάσιμο της ζύμης του πλιγουριού. Διότι αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία και δεξιοτεχνία από την οικοδέσποινα, που θα μπει στον κόπο να τον παρασκευάσει. Αφού τοποθετηθεί η γέμιση στο εσωτερικό και κλείσει απ’ όλες τις πλευρές, ο γεμιστός κεφτές τηγανίζεται έως ότου ροδίσει και αποκτήσει ένα καφετί χρώμα.

Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής

Για μία πιο υγιεινή εκδοχή, μπορούν να τοποθετηθούν προσεκτικά σε κατσαρόλα, πολλοί γεμιστοί κεφτέδες μαζί, και να βραστούν σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Αυτή η παραλλαγή, όμως, προϋποθέτει λίγο σκληρότερη ζύμη και οι κεφτέδες να έχουν το μισό μέγεθος περίπου. Αυτό συστήνεται για να μην «σπάσουν» κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Ο γεμιστός κεφτές είναι γνωστός στην Κύπρο ως «κούπα» (πληθυντικός «κούπες»). Η λέξη αυτή παραπέμπει κατευθείαν στον αραβικό όρο «Kubbe(h)» ή «Kubayba(t)» που φυσικά σημαίνει γεμιστός κεφτές.

Afiyet olsun. (Καλή όρεξη!!!)

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=wWjrSFQTGsQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.