Ο ζαχαροπλάστης Φίλιππος Λένας

Σχολές Καπάτου Ο ζαχαροπλάστης Φίλιππος Λένας

Ο ζαχαροπλάστης Φίλιππος Λένας, στις αρχές του 20ού αιώνα, μεταναστεύει από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 16 ετών. Είχε από μικρός το στόχο να γίνει ζαχαροπλάστης. Η πρώτη του εμπειρία ήταν στο πρώτο εργαστήριο σοκολάτας της Κωνσταντινούπολης, στο «Moulatier», το οποίο το είχαν Γάλλοι.

Το 1923, ο ζαχαροπλάστης Φίλιππος Λένας, μαζί με τον ξάδελφό του Γιώργο Κυρίτση, ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Πέρα (Beyoğlu). Του δίνει την ονομασία «Loryan». Σύντομα καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στο χώρο των διεθνών ζαχαροπλαστείων της εποχής εκείνης.

Το 1925, ιδρύεται το υποκατάστημα του «Karaköy» στην παραλία του Γαλατά. To 1928, το κεντρικό κατάστημα του Πέρα μεταφέρεται σε πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, στο «Μέγαρο Louvres» (Luvr Apartmanı).

Το 1961, ιδρύεται κα τρίτο υποκατάστημα στο Kadıköy (Χαλκηδόνα), στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το ζαχαροπλαστείο αυτό διευθύνεται από τον γιο του Φίλιππου Λένα, τον Μιχαήλ Λένα που σπούδασε στην Αγγλία.

Το υποκατάστημα του Πέρα έκλεισε το 1967 κι αυτό του Karaköy το 1992.

To 1952  ιδρύεται στο Karaköy το εργοστάσιο σοκολάτας, το λεγόμενο «Baylan». Μία σπάνια λέξη, που στα τουρκικά σημαίνει ελκυστικός, κομψός. Το όνομα «Baylan» γίνεται συνώνυμο της «καλής σοκολάτας».

Στις μέρες μας, στην ιστοσελίδα του «Baylan» (http://baylangida.com/) παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, τα «κλασικά» γλυκά που το έκαναν διάσημο στην αστική τάξης της παλιάς Κωνσταντινούπολης. Το «Coup Grillet» (Kup Griye) και η περίφημη τούρτα-τρούφα του «Baylan» (Trüf), εμπνευσμένη από την αυστριακή παράδοση περί σοκολάτας.

Στη σχετική ιστοσελίδα, στο παράρτημα «Η γωνιά της Σοκολάτας» (Çikolata köşesi), εντυπωσιάζουν τα ημέτερης παραγωγής σοκολατάκια, σε όλες τις μορφές που υπάρχουν στα πιο ακριβά ζαχαροπλαστεία της Ευρώπης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.