Τα κινεζικά ραβιόλια jiao-zi

Σχολές Καπάτου Τα κινεζικά ραβιόλια jiao-zi

Τα ιταλικά ραβιόλια είναι παγκοσμίως γνωστά. Υπάρχουν όμως και τα κινεζικά ραβιόλια jiao-zi. Η ιστορία τους ξεκινάει πολλά χρόνια πριν.

Τα τελευταία χρόνια της κινεζικής δυναστείας των Han και συγκεκριμένα την περίοδο από το 25 έως το 220 Μ.Χ., η Κίνα δοκιμάστηκε έντονα από γενικευμένες επιδημίες και λιμό. Εκείνη την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και το λαό της, έδρασε ένας Κινέζος γιατρός, ο ονομαζόμενος Zhang Zhongjing.

Βασικά, ήταν ένας πολύ έμπειρος γιατρός. Παράλληλα ήταν κι ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη χώρα του και αγωνιζόταν για τους συνανθρώπους του. Επίσης, ήταν πολύ προσεκτικός με τους ασθενείς του. Τους παρείχε την ιατρική φροντίδα που χρειάζονταν και συγχρόνως τους συμπαραστεκόταν, άσχετα με την οικονομική τους κατάσταση.

Η κινεζική παράδοση αναφέρεται σε ένα χειμώνα που ήταν ιδιαίτερα βαρύς. Τότε οι άποροι συμπολίτες του Zhang υπέφεραν τόσο πολύ από το κρύο, που ως και τα αυτιά τους είχαν παγώσει. Κατά συνέπεια, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρρώστησε.

Ο Zhang ανησύχησε πολύ και δεν ήξερε με ποιόν τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που χειροτέρευε συνεχώς. Τελικά, με τη βοήθεια των μαθητευόμενών του, έστησε μια μεγάλη σκηνή, στην οποία εγκατέστησε μερικά μεγάλα καζάνια. Εκεί λοιπόν, έβραζε ένα είδος ζυμαρικού με γέμιση από κρέας, πιπεριά και διάφορα θεραπευτικά βότανα. Δηλαδή, έκανε κάτι αντίστοιχο με τα ιταλικά ραβιόλια. Ο Zhang έδωσε στο ζυμαρικό αυτό, το σχήμα του ανθρώπινου αυτιού. Το ονόμασε μάλιστα jiao-er, δηλαδή μαγικό αυτί.

Τα καζάνια άχνιζαν μονίμως και ο Zhang με τους βοηθούς του προσέφεραν σε κάθε ασθενή δυο μαγικά αυτιά. Τα κινεζικά ραβιόλια jiao-zi με αρκετό καυτό ζωμό τους χόρταιναν αλλά και τους ζέσταιναν συγχρόνως.

Με την πάροδο των χρόνων, η ονομασία jiao-er μετατράπηκε σε jiao-zi. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κινεζικά ραβιόλια jiao-zi αποτελούν ένα πιάτο που κοσμεί, παραδοσιακά πλέον, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Όσον αφορά στον Κινέζο γιατρό Zhang Zhongjing, έμεινε γνωστός στην ιστορία, όχι μόνο για τα βιβλία που έγραψε, αλλά και για την ευσπλαχνία του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα κινεζικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=7wo1rLlKUPQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.