Τα ρωσικά παραμύθια

Σχολές Καπάτου Τα ρωσικά παραμύθια

Τα ρωσικά παραμύθια ένας άλλος κόσμος

Τα ρωσικά παραμύθια μιλάνε για έναν «άλλο» κόσμο, που μοιάζει με τον πραγματικό, αλλά δεν είναι πραγματικός. Στα ρωσικά παραμύθια δηλαδή, δεν υπάρχουν νεράιδες ή ουράνια όντα που μετατρέπουν κολοκύθες σε άμαξες ή ποντίκια σε άλογα.

Στη ρωσική γλώσσα, τα παραμύθια ονομάζονται skazka που σημαίνει «αυτό που λέγεται», δηλαδή «ιστορία». Δεν έχει, λοιπόν, καμία σχέση με τα ελληνικά, αγγλικά ή γαλλικά παραμύθια. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και παράξενοι χαρακτήρες. Χαρακτήρες όπως: σπουδαίοι ιππότες, πριγκίπισσες και ορφανά κορίτσια.

Τα ρωσικά παραμύθια, όπως η Baba Yaga και το σπίτι της

Η Baba Yaga είναι πρωταγωνίστρια στα ρωσικά παραμύθια. Μοιάζει πολύ με τις δικές μας μάγισσες. Είναι η σκοτεινή φιγούρα, που το σπίτι της βρίσκεται στο δάσος. Μια τερατώδης ηλικιωμένη γυναίκα που έχει μαγεμένα αντικείμενα κι είναι προικισμένη με μαγικές δυνάμεις. Όποιος την επισκέπτεται τον τρώει, αλλά πρώτα του προσφέρει ένα ζεστό μπάνιο και φαγητό. Κάποιες φορές όμως, απλά του αποσπά χρήσιμες πληροφορίες και τον αφήνει να φύγει.

Από τα ρωσικά παραμύθια δε λείπει κι ο αρσενικός ήρωας. Κάποιες φορές είναι ένας πρίγκιπας. Άλλοτε πάλι ένας τοξότης στην υπηρεσία του τσάρου. Ή απλά ο τελευταίος από τους τρεις γιους ενός ηλικιωμένου αγρότη, που δεν είναι και τόσο έξυπνος. Ο Lev Tolstoj επιλέγει αυτό ακριβώς το πρόσωπο στα παραμύθια του. Δηλαδή, αυτόν του χαζού γιου, ενός αγοριού που όλοι χλευάζουν, απλό και αφελές αλλά δίκαιο και ευαίσθητο. Η μοίρα, όμως, στο τέλος τον κάνει έναν αληθινό ήρωα, χάρη στις σωστές επιλογές του.

Επίσης, τα ρωσικά παραμύθια έχουν και όμορφες βασίλισσες. Ορφανές που τις προστατεύουν οι νεκρές μητέρες τους, μέσω μαγικών αντικειμένων. Αλλά και γκρίζους λύκους, αθάνατους γίγαντες, αετούς με γαλάζια φτερά και ραβδιά μαγικά.

Με τα ρωσικά παραμύθια εισχωρεί κανείς σε έναν κόσμο, όπου έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ο πολιτισμένος άνθρωπος μάχεται την άγρια και σκοτεινή πλευρά του. Παραμένει, όμως, ένας κόσμος πλούσιος σε ομορφιά και ποίηση, που ακόμα μπορεί να μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.