Το Monreale της Σικελίας

Σχολές Καπάτου Το Monreale της Σικελίας

Το Monreale της Σικελίας είναι ο θρίαμβος της αραβο-νορμανδικής σύνθεσης.

Στις πλαγιές του Monte Caputo ο Νορμανδός βασιλιάς της Σικελίας, William II, τον 12ο αιώνα επέλεξε να χτίσει το παλάτι του. Μαζί μ’ έναν καθεδρικό ναό και ένα μοναστήρι. Η επιλογή αυτή είχε πολιτικά κίνητρα. Συνδέεται με τις εσωτερικές έριδες και ίντριγκες στο βασίλειο της μεσαιωνικής Σικελίας. Σήμερα διατηρείται μόνο η εκκλησία με τον εσωτερικό της περίβολο. Επιπλέον υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τα δύο άλλα κτήρια.

Το Monreale της Σικελίας κοιτάζει πανοραμικά όλη την εύφορη κοιλάδα που καταλήγει στο Παλέρμο. Άλλωστε η επιλογή του, για την οικοδόμηση ενός τέτοιου συγκροτήματος, είχε αυτό τον συμβολικό χαρακτήρα.

Ο καθεδρικός ναός του Monreale είναι ένα κλασικό δείγμα της αραβο-νορμανδικής σύνθεσης. Στοιχεία της αραβικής τέχνης διακρίνονται στη γεωμετρική διακόσμηση και στους επίπεδους τοίχους. Αντίθετα με τον γοτθικό ρυθμό, όπου τα μακρόστενα παράθυρα αναζητούν το φως, εδώ τα παράθυρα θυμίζουν περισσότερο τζαμί ή μια ιδιαίτερη μετεξέλιξη του ρομανικού ρυθμού.

Από τα δυο καμπαναριά, ολοκληρώθηκε μόνο το δεξί. Και εδώ είναι εμφανή τα σημάδια αυτής της μοναδικής, αραβο-νορμανδικής σύνθεσης. Αποτυπώνονται κυρίως στις κυβικές φόρμες των πρώτων ορόφων. Στο αριστερό, φαίνονται καθαρά οι πολεμίστρες. Ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο από τη μεσαιωνική Ευρώπη. Τα τοξοειδή παράθυρα ακουμπούν περισσότερο σε αραβικά παρά σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Μοναδική παραφωνία είναι η μαρμάρινη πρόσοψη, ανάμεσα στα δυο καμπαναριά (campanili). Συγκεκριμένα, είναι μεταγενέστερη προσθήκη από τον 18ο αιώνα.

Ο εσωτερικός περίβολος της εκκλησίας (chiostro) είναι ένα αριστούργημα της αραβο-νορμανδικής σύνθεσης. Σχηματίζει ένα τέλειο τετράγωνο. Περιβάλλεται από κλειστό χώρο ο οποίος στηρίζεται σε 228 συνολικά μικρές κολώνες. Ως αντίληψη, αντικατοπτρίζει εσωτερικούς χώρους μεσαιωνικών μοναστηριών της εποχής εκείνης, όπως άλλωστε και η διάταξη των ζευγαρωτών κολόνων. Οι μισές όμως από τις κολώνες έχουν γεωμετρικά σχήματα. Καθαρά αραβικό στοιχείο. Και τα κιονόκρανά τους έχουν συμβολικές αναπαραστάσεις τόσο από τον χριστιανικό όσο και από τον ισλαμικό κόσμο.

Από το 2015, το Monreale της Σικελίας είναι το ένατο μνημείο του νησιού στον κατάλογο της UNESCO.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=fd0W8I4vmbk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.