Ισπανικά: ένας θησαυρός!

Σχολές Καπάτου Ισπανικά ένας θησαυρός

Το ισπανικό ίδρυμα Fundación Telefónica, το οποίο προωθεί τη γνώση, την κουλτούρα και την αλληλεγγύη, παρουσίασε ένα σύνολο 16 μελετών, οι οποίες εκδόθηκαν μεταξύ 2007 και 2017, και σκιαγραφούν την ισπανική γλώσσα από οικονομική πλευρά: τα ισπανικά σε σχέση με τις επιστήμες, το Internet, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και το χώρο του θεάματος.

Τα ισπανικά είναι μια πολύ ισχυρή γλώσσα στο Internet, στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και οπωσδήποτε στη βιομηχανία του θεάματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μεγάλοι αγγλόφωνοι και ιταλοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης βγάζουν σε κυκλοφορία τα άλμπουμ τους και με ισπανικό στίχο, για να καθιερωθούν έτσι και στην τεράστια αγορά του ισπανόφωνου κόσμου.

Οι ομιλητές των ισπανικών διαθέτουν μεγάλη δημογραφική δύναμη και γι αυτό τα ισπανικά αναπτύσσονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, για την εκμάθηση ισπανικών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον José Luis García Delgado, οικονομολόγου, ιστορικού της οικονομίας και καθηγητή πανεπιστημίου, «η ισπανική γλώσσα είναι το πιο διεθνές προϊόν της Ισπανίας. Κι αυτό είναι η αλήθεια, ακόμα κι αν ακούγεται σαν σλόγκαν». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τα ισπανικά έχουν την ευκαιρία να γίνουν lingua franca* μαζί με τα αγγλικά, τα οποία έχουν ήδη κατακτήσει αυτή τη θέση».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν το μέτρο και την πρόκληση των ισπανικών ως διεθνούς γλώσσας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 52 εκατομμύρια ομιλητές των ισπανικών, ενώ προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί σε 20 περίπου χρόνια. Εκεί, η διγλωσσία αγγλικών- ισπανικών αμείβεται και μισθολογικά.

Παρόλο που τα ισπανικά είναι μια γλώσσα που μιλιέται επισήμως σε 21 χώρες και παρουσιάζει μια πολυμορφία προφορών, τονισμών και λεξιλογίου, είναι μια γλώσσα ομοιογενής, με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες, μια γλώσσα που διατηρεί τη ενότητά της μέσα στην πολυμορφία.

Αξίζει σίγουρα τον κόπο να ανακαλύψεις κι εσύ αυτόν το θησαυρό και να αφεθείς στη μαγεία του.

 

*lingua franca: Η γλώσσα που χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ ομιλητών που δεν έχουν κοινή μητρική γλώσσα.

Πηγή: El Mundo

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.