Ιταλικό άρωμα στο πιάτο σας

Σχολές Καπάτου Ιταλικό άρωμα στο πιάτο σας

Είναι αλήθεια ότι οι Ιταλοί τρελαίνονται για τις σάλτσες, όπως για τη ναπολιτάνικη “pummarola”, για το “ragù alla Bolognese” της Emilia Romagna καθώς και για την πράσινη σάλτσα του μυρωδάτου βασιλικού της Γένοβας.

Ανάμεσα σε αυτές τις ιταλικές σάλτσες, η λεγόμενη pesto alla Genovese έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το βασικό της συστατικό είναι ο βασιλικός που καλλιεργείται στην περιοχή της Liguria.

Η πρωτεύουσα του βασιλικού είναι η συνοικία Prà (il borgo di Prà), μια παραθαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Voltri και στο Pegli της Γένοβας, όπου η νομαρχία της Γένοβας φρόντισε να δημιουργήσει το πάρκο του βασιλικού (Parco del basilica di Prà), στην αναπαλαιωμένη villa Lomellini – Dora – Podestà.

Όταν αναφερόμαστε στο βασιλικό ligure (βασιλικός Λιγουρίας), εννοούμε ένα πολύ αρωματικό φυτό με μικρά σγουρά φυλλαράκια σε σχήμα κουταλιού (a cucchiaio), ανοιχτού πράσινου χρώματος.

Οι περισσότεροι Ιταλοί στη Λιγουρία καλλιεργούν βασιλικό για προσωπική τους χρήση στη μαγειρική. Όσοι από αυτούς τον καλλιεργούν στα θερμοκήπια φροντίζουν να βάφουν τα παράθυρα των θερμοκηπίων με άσπρο χρώμα, έτσι ώστε να προφυλάσσουν τα φυτά από τον πολύ ήλιο και κατά συνέπεια, να σκουραίνουν τα φυλλαράκια τους όσο γίνεται λιγότερο.

Εάν ο βασιλικός δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν νοείται να είναι βασιλικός της ιταλικής πόλης Γένοβας, αλλά ανήκει σε διάφορα άλλα είδη βασιλικού που καταφθάνουν από τη Νάπολη, ακόμη και από το Μαρόκο, την Υεμένη ή την Πολωνία.

Οι παραγωγοί του βασιλικού D.O.P. της Λιγούρια φροντίζουν να απολυμαίνουν το έδαφος με ατμό για να εκλείψουν τα παράσιτα και έτσι να μη χρειαστούν χημικά προϊόντα. Κατόπιν, εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο για να αναπτυχθεί το φυτό καλύτερα. Έχουν κλιματιστικές εγκαταστάσεις στα θερμοκήπια, γιατί γνωρίζουν ότι το φυτό υποφέρει στην υγρασία κι ότι προτιμά περίπου τους 20 βαθμούς θερμοκρασία. Εκτός των άλλων, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πότισμα, η δε συγκομιδή γίνεται με τα χέρια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από το άρωμα και τη γεύση του, ο βασιλικός περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Αν ταξιδέψετε στην ονειρεμένη Cinque Terre της Γένοβας, παραγγείλτε ένα λαχταριστό πιάτο linguine al pesto και σίγουρα θα εκτιμήσετε τη μοναδική του γεύση. Και πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας Ιταλία, είναι απαραίτητο ένα πέρασμα από τις Σχολές μας, αν θέλετε να μάθετε σωστά Ιταλικά και να μυηθείτε στις ιταλικές παραδόσεις. Τμήματα ιταλικών ξεκινούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επικοινωνήστε με το παράρτημα των Σχολών μας που σας εξυπηρετεί και ενημερωθείτε.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.