Το ιταλικό Caffè Greco στη Ρώμη

Σχολές Καπάτου Το ιταλικό Caffè Greco στη Ρώμη

Η Via Condotti είναι ο δρόμος που οδηγεί από τη Via del Corso στην Piazza di Spagna, ένας πολυσύχναστος δρόμος της Ρώμης, γεμάτος με μαγαζιά πολυτελείας. Στο νούμερο 86 βρίσκεται το Antico Caffè Greco, το διασημότερο καφέ των λογοτεχνών και των καλλιτεχνών.

Είναι το πιο παλιό καφέ της Ρώμης και το δεύτερο από ιστορικής πλευράς όλης της ιταλικής χερσονήσου, μετά το Florian της Βενετίας. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Nicola della Maddalena που καταγόταν από τις ανατολικές ακτές της Ιωνίας. Τότε ο χώρος ήταν μια λίμνη, όπως τον βλέπουμε τώρα όταν βρέχει πολύ! Στο καφέ Greco, το άρωμα του καφέ ανακατεύεται με τα ιστορικά μνημεία τέχνης που κοσμούν το χώρο.

Ξεχωριστές προσωπικότητες όπως οι Wagner, Liszt, Biset, Casanova, Goethe, Gogol, Stendhal, Byron, Andersen σύχναζαν τα βράδια στη bottega degli Elleni. Το 1918, αυτοί οι διανοούμενοι σκέφτηκαν να ιδρύσουν μια λέσχη σπουδών (un circolo di studi). Έτσι λοιπόν, το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου του 1919, γεννήθηκε η Liberissima Università del Caffè Greco (το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Ελληνικού Καφέ) με το μανιφέστο των μελών “ in questa Università non ci sono nè docenti nè studenti, tutti sono autodidatti” (σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν καθηγητές, δεν υπάρχουν μαθητές, είναι όλοι αυτοδίδακτοι).

Τα πρώτα καφέ γεννιούνται στην Ευρώπη το 1600 και αποτελούν σημεία έμπνευσης,  κουλτούρας και ανταλλαγής απόψεων. Το 1806 η τιμή του καφέ ανέβηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να σερβίρεται συχνά ανακατεμένος με σκόνη από κάστανο ή ρεβίθια. Ήταν η εποχή που η Ρώμη υπέφερε από τον εμπορικό αποκλεισμό της Γαλλίας σε βάρος της Αγγλίας. Όμως το  Caffè Greco παρέμεινε πιστό στον αγνό καφέ, διατήρησε το ίδιο άρωμα, απλά μίκρυνε την ποσότητα, παρουσιάζοντας το μικρό φλιτζανάκι (la tazzina) που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Το Caffè Greco είναι η καρτ-ποστάλ της Ρώμης, ένα κομμάτι της παλιάς Ρώμης.

Στις Σχολές Καπάτου δεν υπάρχουν καθηγητές, δεν υπάρχουν μαθητές, υπάρχει μόνο το πάθος και η αγάπη για την ιταλική γλώσσα και την κουλτούρα, που φέρνει ο κάθε αυτοδίδακτος μαζί του.

Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα ιταλικών καλώντας στο 210 38 033 55.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.