Το Πάσχα στη Σουηδία

Σχολές Καπάτου Το Πάσχα στη Σουηδία

Το Πάσχα στη Σουηδία και ο συμβολισμός του

Το Πάσχα στη Σουηδία είναι το θέμα στο σημερινό μας άρθρο. Στα μαθήματα των σουηδικών γίνεται αναφορά και στα ήθη κι έθιμα του λαού. Το Πάσχα στη Σουηδία γιορτάζεται κυρίως την παραμονή. Όμως, η Θεία Λειτουργία τελείται κανονικά ανήμερα, την Κυριακή του Πάσχα.

Βασικά, το Πάσχα στη Σουηδία είναι μεγάλη γιορτή, γιατί είναι συνδεδεμένη με τον ήλιο. Πράγματι, η γιορτή αυτή σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού.

Η Μεγάλη Πέμπτη (Påskkärring) αναφέρεται σε μια λαϊκή παράδοση της χώρας. Συγκεκριμένα, στο ταξίδι του πηγαιμού που έκαναν οι μάγισσες, πάνω στις σκούπες τους, προς το βουνό Blåkulla (το Μπλε Βουνό), για να γιορτάσουν με το διάβολο. Ενώ το ταξίδι της επιστροφής, το Σάββατο, έκλεινε με φαγητό.

Το Πάσχα στη Σουηδία και τα μικρά παιδιά

Στον εορτασμό του Πάσχα στη Σουηδία συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια, ντυμένοι σαν γέροι άνδρες, ή σαν μάγισσες αντίστοιχα. Πολλές φορές δε, ντύνονται και με φορεσιές που θυμίζουν ζώα, όπως γάτο ή σκύλο. Τα παιδιά περιφέρονται στους δρόμους, χτυπούν τις πόρτες των γειτόνων και εύχονται Καλό Πάσχα. Μάλιστα, έχουν προετοιμαστεί ήδη από τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Έχουν φτιάξει ευχετήριες κάρτες, καθώς και πολύχρωμα σχέδια για το Πάσχα. Αυτά λοιπόν, προσφέρονται στους γείτονες. Σε αντάλλαγμα, τα παιδιά λαμβάνουν γλυκά, χρήματα, ή άλλα μικρά δωράκια.

Η Μεγάλη Παρασκευή (Långfredag, δηλαδή «μακριά Παρασκευή») είναι αφιερωμένη στην προσευχή και στην ησυχία. Τα μαγαζιά είναι κλειστά. Ούτε και τα παιδιά παίζουν, σεβόμενα την ημέρα.

Το Μεγάλο Σάββατο (Påskafton) μοιάζει σαν την ανάσταση της πόλης. Το απόγευμα οι Σουηδοί τρώνε αυγά, αρνί και γλυκά.

Το Πάσχα (Påsk) οι Σουηδοί στολίζουν τα βάζα με κλαδιά από σημύδα, που θυμίζουν τα Πάθη του Χριστού. Μάλιστα, τα κρατούν στο βάζο μέχρι να ανθίσουν. Το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο. Συγκεκριμένα, το μενού περιλαμβάνει ψητό αρνί, ρέγγες, σολομό, βραστά αυγά, ψωμί, τυρί και γλυκά.  Βέβαια, δεν λείπει το κρασί ή η μπύρα, μια ιδιαίτερη μπύρα που έχουν φτιάξει για το Πάσχα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το πασχαλινό αυγό (Påskägg) είναι χάρτινο και περιέχει «godis», δηλαδή καραμέλες και γλυκάκια.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.