Διατροφικές συνήθειες των Ιταλών

Σχολές Καπάτου Διατροφικές συνήθειες των Ιταλών

Ας μιλήσουμε για τις διατροφικές συνήθειες των Ιταλών. Για τους περισσότερους, είναι μια μεγάλη ευχαρίστηση που απολαμβάνουν με την οικογένειά τους, με γνωστούς και φίλους.

Το πρωινό ξύπνημα σημαίνει ένας espresso στο σπίτι, και στο μπαρ άλλος ένας καφές συνοδευόμενος από ένα μπριός / κρουασάν.

Για πολλούς Ιταλούς το να πάνε στο μπαρ κατά τη διάρκεια του πρωινού, πάνω από μία φορά την εβδομάδα, είναι μία συνήθεια που επιβάλλεται. Επιλογή τους εκεί ο caffe lungo, ristretto, corretto, macchiato, decaffeinato και όταν κάνει ζέστη, γιατί όχι ένας caffe freddo.

Στο φαγητό παραμένουν πιστοί στην ιταλική παράδοση. Βέβαια, σε σχέση με εμάς τους Έλληνες, συνηθίζουν να τρώνε νωρίτερα μεσημεριανό και βραδινό.

Βασικά, όταν αποφασίσουν να δειπνίσουν εκτός σπιτιού προτιμούν κυρίως την pizza margherita. Άλλα πιάτα μεσογειακής διατροφής ή ακόμα και το ιταλικό σπιτικό φαγητό της trattoria (ιταλική ταβέρνα) αποτελούν άλλες επιλογές τους.

Επίσης, από μία εκτίμηση στατιστικών στοιχείων (DOXA) αναφέρουμε ότι 8 στους 10 Ιταλούς τρώει τουλάχιστον μία φορά το μήνα εκτός σπιτιού, κυρίως Παρασκευή και Σάββατο.

Οι νέοι βγαίνουν έξω 6 φορές το μήνα, όχι μόνο στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και την Τετάρτη, για να σπάσουν τη μονοτονία της εβδομάδας. Πολλές φορές, μεταξύ νέων, θεωρείται αυτονόητο να πληρώνει ο καθένας τα δικά του «alla romana».

Οι Ιταλοί της Lombardia Milano και Veneto βγαίνουν μια φορά λιγότερο. Στη Sicilia και τη Firenze βγαίνουν περισσότερο.

Γενικά, οι Ιταλοί στη διατροφή τους δεν συμπεριλαμβάνουν τόσο συχνά το γλυκό. Συνήθειά τους είναι το aperitivo το απόγευμα με συντροφιά φίλων.

Το μεσημεριανό τους περιλαμβάνει πάντα τα ζυμαρικά (pasta) σε μικρή ποσότητα, με πολλές σπεσιαλιτέ ανάλογα με την περιοχή. Το δε βραδινό τους γεύμα είναι πιο ελαφρύ.

Όταν τρώνε έξω συνηθίζουν να σχολιάζουν το τι φάγανε και το συζητούν, είτε στο γραφείο, είτε μιλώντας στο κινητό ή σε μηνύματα. Αγαπούν επίσης να κάνουν κι ένα ενδιάμεσο γεύμα (spuntino), είτε στη μέση του πρωινού είτε το απογευματάκι.

Στο βορρά της ιταλικής χερσονήσου, δηλαδή στους νομούς Piemonte, Liguria και Veneto, όταν τρώνε έξω προτιμούν πιάτα «πολυεθνικά». Επίσης, συνηθίζουν να αφήνουν κι ένα φιλοδώρημα (la mancia).

Τέλος, βλέπουμε ότι η Rai μεταδίδει πολλές εκπομπές προβάλλοντας την τέχνη της ιταλικής κουζίνας (arte culinaria).

Γνωρίστε κι εσείς την ιταλική κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες των Ιταλών μέσα από τα βιβλία των εκδόσεων Primus.

Βιβλία Ιταλικών

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.