Η κινεζική γυναικεία γραφή

Σχολές Καπάτου Η κινεζική γυναικεία γραφή

Η κινεζική γυναικεία γραφή Nüshu (女书)

Η κινεζική γυναικεία γραφή Nüshu, όπως κυριολεκτικά σημαίνει στα κινεζικά, ήταν μυστική. Πράγματι, η Nüshu χρησιμοποιούνταν μόνο από τις γυναίκες χωρικούς. Κυρίως, σε μία μικρή περιοχή της Κίνας, την επαρχία Hunan, στον 19ο και 20ο αιώνα. Η Nüshu δεν διδασκόταν στους άντρες και η ύπαρξή της δεν ήταν γνωστή στο κοινό μέχρι την δεκαετία του 1980.

H γραφή περνούσε από τη μητέρα στην κόρη. Κανένας άντρας δεν μπορούσε να την διαβάσει και να την κατανοήσει, αν και γνώριζε την ύπαρξή της. Τη γραφή τη χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μέσα στο πλαίσιο της πατριαρχικής οικογένειας.

Οι σχέσεις που αναπτύσσονταν ανάμεσα στα κορίτσια που μεγάλωναν στο ίδιο χωριό από μικρή ηλικία και διαρκούσαν μία ζωή, ονομάζονταν «laotong».  Όταν τα κορίτσια παντρεύονταν και μετακόμιζαν με τον σύζυγο και την οικογένειά του, (πολλές φορές σε άλλο χωριό) διατηρούσαν επαφές μέσα από τα γράμματα που αντάλλαζαν στη γραφή Nüshu.

Η κινεζική γυναικεία γραφή κι η ανακάλυψή της

Η ύπαρξη της γραφής δεν ήταν γνωστή έξω από την κινεζική επαρχία Hunan, μέχρι τη δεκαετία του 1960. Ήταν τότε που μία γυναίκα λιποθύμησε στον σταθμό του τρένου και ανάμεσα στα υπάρχοντά της βρέθηκε ένα έγγραφο σε μία μυστηριώδη γραφή. Μάλιστα, η γυναίκα συνελήφθη γιατί θεωρήθηκε κατάσκοπος. Τη δεκαετία του ’80 ο Zhou Shuoyi άρχισε να αποκωδικοποιεί την γραφή και το 2003 εξέδωσε το πρώτο λεξικό για τη nüshu.

Στοιχεία της γραφής nüshu μπορεί να βρει κανείς ακόμα και σε μαντήλια ή κουβέρτες.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δείγματα γραφής της nüshu, είναι το sanzhaoshu, ένα βιβλίο που δίνεται στη νύφη την τρίτη μέρα μετά τον γάμο της. Είναι γραμμένο από τη μητέρα της νύφης, τις γυναίκες συγγενείς και φίλες. Περιέχει μηνύματα που εκφράζουν την ελπίδα για το μέλλον της νύφης και λύπη για τον αποχωρισμό.

Η τελευταία γυναίκα που ήξερε nüshu (και όχι για ακαδημαϊκούς σκοπούς) ήταν η Yang Huanyi. Η γυναίκα αυτή πέθανε το 2004 σε ηλικία 98 ετών.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά και παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.