Η ρωσική γιορτή Maslenitsa

Σχολές Καπάτου Η ρωσική γιορτή Maslenitsa

Η ρωσική γιορτή Maslenitsa, η έναρξη του ρωσικού καρναβαλιού

Στις 16 Φεβρουαρίου ξεκινά το ρωσικό καρναβάλι, η ρωσική γιορτή Maslenitsa. Ο εορτασμός προέρχεται από τα παλιά χρόνια, όταν οι Ρώσοι αποχαιρετούσαν το χειμώνα και αναζητούσαν την άνοιξη.

Η ρωσική γιορτή Maslenitsa στοχεύει στο ξύπνημα της φύσης από το λήθαργο του χειμώνα. Δεν ονομάζεται καρναβάλι, αλλά «η εβδομάδα της Τυροφάγου». Η ρωσική γιορτή Maslenitsa είναι ένα χαρούμενο έθιμο, όταν η θερμοκρασία έξω φτάνει τους -20 βαθμούς και υπάρχει παντού χιόνι.

Η ρωσική εκκλησία έχει περιλάβει τη γιορτή αυτή στο εορτολόγιό της. Η ρωσική γιορτή Maslenitsa είναι η ονομαζόμενη «εβδομάδα του βουτύρου» (Syrnaja nedelja), ή «η εβδομάδα χωρίς κρέας» (Mjasopustnoj nedelja). Συγκεκριμένα είναι η εβδομάδα της Αποκριάς, πριν τη Σαρακοστή.

Η ρωσική γιορτή Maslenitsa κι η διάρκειά της

Η ρωσική γιορτή Maslenitsa γιορτάζεται από όλον τον ρωσικό λαό και διαρκεί μια ολόκληρη εβδομάδα. Είναι μια προσφιλής, λαϊκή γιορτή που ονομάζεται από τους Ρώσους «τα χείλη της ζάχαρης» ή «η γλυκιά Maslenitsa».

Την Κυριακή που προηγείται της γιορτής Maslenitsa, είναι παράδοση για τους Ρώσους, να επισκέπτονται τους συγγενείς, τους φίλους και τους γείτονες και να τους προσκαλούν στο σπίτι τους. Έτσι, αφού κατά την εβδομάδα της Maslenitsa δεν επιτρέπεται να φάει κάποιος κρέας, αυτή η τελευταία Κυριακή ονομάζεται «Κυριακή του κρέατος» (mjasnoe voskresene). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό έθιμο, ο πεθερός πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού για να του πει να τελειώσει και να φάει όλο το κρέας.

Ο τελευταίος χαιρετισμός της γιορτής της Maslenitsa γίνεται την Καθαρά Δευτέρα (chistyi ponedelnik), που είναι η ημέρα της κάθαρσης από το φαγητό. Συγκεκριμένα, όλοι οι Ρώσοι συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο για να εξαγνιστούν. Ακόμα και οι γυναίκες πλένουν τα πιάτα τους και το νοικοκυριό τους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=kHvOilwKxkk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.